fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Un fluviu de fum, de Amitav Ghosh

Comerţul cu opiu din anii 1830… Gange, Calcutta, China…schimburi, drame, sânge, războaie, crime. O lume exotică, dramatică şi fascinantă se deschide în faţa cititorului.

Un fluviu de fum este a doua carte din trilogia prin care Amitav Ghosh aduce în faţa contemporaneităţii o lume care, la nivel primar, nu se deosebeşte foarte mult de cea de azi când vine vorba despre stupefiante. Urmărim drumul opiumului prin China, acolo unde este vândut. Autorităţile încearcă în tot felul să oprească importurile ilegale care au făcut din chinezi o populaţie dependentă şi din comercianţi – majoritatea britanici – adevăraţi nababi. Iar unul dintre incontestabilele merite ale cărţii este că se dovedeşte un tezaur de curiozităţi locale, poveşti încărcate de simboluri care la rândul lor au unele dintre cele mai extraordinare poveşti, fiecare în parte. De pildă, în interiorul cabinei unui vas, o ţeavă de cupru prinsă de tavan lasă clar să se înţeleagă că opiumul intră peste tot. Mai departe, un lider local este luat prizonier, apoi evadează şi, deghizat, ajunge să lucreze ca… secretară.

Personajul principal din Un fluviu de fum, Bahram, este prins între cele două lumi: a europenilor mai relaxaţi şi a cantonezilor, scenă pe care evoluează doar bărbaţii, atât de exclusivistă încât aceştia dansează unii cu alţii la petreceri şi chiar dezvoltă amoruri. Excluderea şi condescendenţa sunt la ordinea zilei, iar Bahram, inteligent, bun antreprenor, bine poziţionat în ierarhia socială dar numai la el acasă, este doar „un atom”, „la mâna” deciziilor „politice” care privesc comerţul cu opiu şi care îl fac neputincios în a gândi, a acţiona, a prevedea: „Aşa era obiceiul, ca un Parsi să fie invitat la o reuniune a membrilor Camerei de Comerţ din Canton. Salutându-şi prietenii, i-a îmbrăţişat, ştiind că această exuberanţă poate părea normală în Europa, dar în ierarhiile orientale putea fi interpretată ca un semn de siguranţă de sine”.

O prospeţime senzuală reiese din multe scene, iar seducţia pe care o exercită cartea rezidă din evoluţiile poveştii, ale personajelor şi, nu în ultimul rând, ale background-ului – o lume atât de fascinantă, de sângeroasă şi de elocventă pentru această parte a Asiei secolului al XIX-lea, încât este o tapiserie narativă prin ea însăşi. Comerţul cu opiu al fost un capitol urât al istoriei locurilor, iar autorul nu se sfieşte să creioneze felul în care oamenii s-au amestecat – de la „alterarea” limbajului până la relaţiile sexuale de dincolo şi dincoace de barierele sociale – iar ceea ce a rezultat era un hibrid cultural care depăşea rasele şi convenţiile.

Cumpara cartea Un fluviu de fum, de Amitav Ghosh cu reducere de aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reducerile zilei. 3 august 2015

Next Article

O noua carte cu teste de la revista Psychologies

Related Posts
Când corpul spune nu
Citește mai mult

Când corpul spune nu, de Gabor Maté

Stresul a ajuns într-o asemenea măsură componentă a vieții contemporane, încât efectele majore asupra sănătății sunt tot mai…
Fascinația dialogului
Citește mai mult

Vocația dialogului

Cu o experiență publicistică de peste 14 ani în presa culturală (a debutat cu texte de specialitate în…

Total
0
Share