fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Un pumn de ţărână, de Evelyn Waugh

Lume a unor „păpuşi din plastic” sau a unor flori artificiale care nu se vor schimba niciodată, Un pumn de ţărână aduce în faţa cititorului imobilitatea clasei de sus. Tony şi Brenda Last sunt un cuplu splendid şi perfect care corespunde impecabil goliciunii unui soi de „elită” care-şi spune singură astfel când se priveşte în oglindă.

un pumn de tarana

Aceşti doi oameni tradiţionalişti până la a nu mai şti ce este de fapt tradiţionalismul au „produs” un fiu, care la rându-i a fost educat să creadă că dacă este suficient de grijuliu, nu se va schimba nimic în viaţa lui, au executat toate manevrele cerute de lumea în care trăiesc şi acum se plictisesc. Brenda în special.

După şapte ani de mariaj, femeia este atât de „bine crescută” încât tânjeşte după orice nu este „de la ei”, chiar mediocritate dacă nu este altceva la îndemână. O şi descoperă în persoana lui John Beaver, un tip care nici măcar nu o atrage, dar cu care se combină totuşi, aşa, pentru că pare un fluture aterizat pe o floare artificială. Femeia se distrează încercând să determine dacă John are vreun fel de personalitate în felul acela al lui de a fi inferior celor din lumea ei. Pe nesimţite, acest amuzament o duce în patul unui bărbat care de fapt nu o interesează.

Jocul este chiar vizibil, iar la rândul lui Beaver este conştient că în principiu femeia aceasta pe care nu şi-o poate permite nici financiar, nici emoţional, nici social îl priveşte ca pe o insectă. Combinaţia dintre cei doi este de notorietate pentru Tony, care, totuşi, este prea bine crescut ca să-i atragă atenţia nevestei că a depăşit limita. Aşa că o lasă să meargă uneori la Londra, unde cei doi se întâlnesc. Situaţia are şi un straniu avantaj. Brenda încearcă să-l consoleze pe Tony din instinct, aşa, pentru că ştie ce face, copleşindu-l cu atenţii.

Unul dintre episoadele care o dezvăluie pe Waugh ca pe o scriitoare satirică de mâna întâi este cel în care Tony află că fiul lui şi-a pierdut viaţa într-un accident. Brenda este la Londra, desigur, şi Tony nu are cu cine altcineva să vorbească în acele momente tragice decât cu amanta unui amic, care îi propune un joc de cărţi până ajunge vestea la Brenda. Nu după mult timp, jocul se încinge în casa îndoliată.

Cartea Un pumn de ţărână, de Evelyn Waugh se gaseste cu mare reducere la eMAG si Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Dezbatere Humanitas: "Jocul cu timpul in naratiune"

Next Article

45% reducere la carti de 5 stele de la Nemira

Related Posts

Total
0
Share