fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Un veac de singurătate, de Gabriel García Márquez

O familie cât o naţiune… Un secol cât o lume… Aceasta este Un veac de singurătate, lectură obligatorie pentru sufletul oricui.

un-veac-de-singuratate

  • Cumpara cartea cu reducere
  • Autor: Gabriel Garcia Marquez
  • Categoria: Literatura Universala
  • Colectie: RAO clasic
  • Editie: cartonata
  • Editura: RAO
  • Format: 10 x 18 cm
  • Nr. pagini: 480
  • Traducator: Tudora Sandru-Mehedi
  • ISBN: RAO978-606-609-840-3

Nucleul naraţiunii este povestea ascensiunii şi decăderii familiei Buendía, în evoluţia ei pe parcursul a o sută de ani. Este neamul care înfiinţează oraşul Macondo şi cu al cărui destin devine una. Povestea începe cu memoriile colonelului Aureliano Buendía, fiul fondatorului liniei, care evocă o lume incipientă în timp ce, în paralel, se află în faţa unui pluton de execuţie. Aşadar, din start, Márquez pune cititorul în faţa fantasticului din fiecare dintre noi. Apoi leagă izolarea fizică a colonelului de izolarea socială a localităţii care aude de progresul de dincolo de hotarele ei prin poveştile ţiganilor nomazi. Şi din nou magia: unul dintre ei, Melquíades, are un manuscris codat în sanscrită care descrie destinul familiei Buendía. Întreaga naraţiune se răsuceşte în jurul decodificării acestui document de către ultimul reprezentant al clanului.

Amintirile colonelului includ un sat înecat în junglă şi în prejudecăţi, „de-a pururi trist”. Înainte de apariţia „progresului”, primii Buendía se tem să nu aibă un copil cu coadă de porc pentru că s-au cununat deşi sunt veri. În ciuda trecerii anilor şi generaţiilor, această teamă ancestrală de consecinţele încuscririlor între rude va fi regăsită în vieţile urmaşilor urmaşilor familiei. José Arcadio este aşadar însurat cu ruda sa, Amaranta Úrsula. Proiecţia incestului este unul dintre pilonii pe care se sprijină povestea, care spune că Úrsula refuză să consume mariajul şi poartă o centură de castitate. În ziua în care un localnic îl jigneşte pe soţul abstinent fără voie, iar acesta îl ucide, moartea îi urmează la rândul ei pe cei doi, ca o fantomă psihologică, până la a-i goni din localitate. Aşa ia fiinţă Macondo, din conflict, asasinat, incest şi pribegie. Poate de aceea mica localitate este lovită de canicule ucigătoare, care înnebunesc oameni şi animale sau de epidemii de… insomnie care cauzează pierderea memoriei. Odată uitate lucrurile şi numele, José Arcadio încearcă să pună la punct o evidenţă şi acesta este momentul în care, aproape biblic, apare Melquíades cu viziunea scrisă. Macondo devine astfel lumea cea dintâi, iar primii Buendías încep de la prima izolare evoluând spre conştiinţă şi terminând în declin.

Citiţi!

Romanul Un veac de singurătate, de Gabriel García Márquez poate fi cumparat cu reducere de la Elefant, eMAG sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
17
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Un libertin indragostit" de Johanna Lindsey

Next Article

Lista Anutei: Zece romane ale secolului XXI

Related Posts

Total
17
Share