fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Vânătăi pe suflet, de Françoise Sagan

Să fie Vânătăi pe suflet o poveste despre eleganţă şi discreţie într-o lume stridentă, care nu mai conteneşte să ţipe şi să ni se aunce pe sine în faţă de o jumătate de secol încoace? Să fie o fuziune între istoriile unor personaje de teatru şi intermezzo-uri pe care scriitoarea şi le permite din timp în timp cu cititorul? Să fie o argumentaţie pentru „la bonne vie”, dusă, totuşi, cu mijloace minime, adică un fel de ipocrizie? Poate chiar în aceste planuri stă secretul acestei cărţi care dă oricui posibilitatea de a o transforma în orice mesaj pofteşte.

vanatai-pe-suflet

De pildă, cei doi fraţi suedezi atât de fermecători sunt victime ale propriului fel de viaţă şi cad pradă unui american mai în vârstă şi plin de bani, care le oferă o vacanţă la malul mării. Îi „cumpără”, cum ar veni. Ne aflăm, totuşi, în 1971, la Paris, şi viaţa nu este tocmai uşoară, pentru că Oraşul Luminilor a păstrat o eleganţă discretă, nu a renunţat la a fi chic şi nu a capitulat în faţa nylonului care a luat cu asalt toată viaţa occidentalilor, de la perdele la lenjerie intimă. Pe de altă parte, oricât de dragi îi sunt autoarei Eleanor şi Sebastien van Milhem, are ceva de spus şi în nume propriu, aşa că ni-i poartă prin faţa ochilor minţii cu câte o pauză în care are un tete – a – tete cu cititorul, aşa, „de amorul artei”. Mai departe, este oare cazul ca cei doi tineri să devină plini de raţiune şi să-şi caute de muncă? Sau este preferabilă atitudinea jovială şi lipsită de griji, cel puţin aparent, acea indiferenţă faţă de bani care îi situează undeva în afara obsesiei perpetue a vesticilor de dimineaţa până seara? „După prânzul ăsta, conform calculelor mele, mai avem vreo trei sute de franci, spune Sebastien, îngustându-şi ochii din pricina soarelui. Eşti sigură că nu mai vrei nimic? În cazul ăsta, avem bani de taxi. Nu are sens, spune Eleanor. Dacă aş fi mâncat mai multe pateuri, un taxi ar fi devenit o necesitate. Viaţa este totuşi aranjată foarte prost. Şi-au zâmbit…”.

Nu putem încheia această trecere în revistă a unei cărţi atât de… franţuzeşti fără să remarcăm o atitudine cu totul specială: „Există atâtea feluri de a muri şi atât de puţine dintre ele sunt elegante! Sinuciderea este un act de bravură atât de… blamat, dar o anumită decenţă, cum ar fi un accident simulat, în privat, desigur, este mai umană şi mai drăguţă decât toată povestea asta în care aruncăm cadavre în ochii opiniei publice… Doar pentru că viaţa este neelegantă asta nu înseamnă că şi noi trebuie să ne purtăm astfel”.

Cartea Vânătăi pe suflet, de Françoise Sagan se gaseste cu reducere la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: ”Despre ierarhiile divine” de Madeea Axinciuc

Next Article

Samuraiul, de Shusaku Endo

Related Posts

Total
0
Share