Pentru cei care au citit deja recomandarea noastră anterioară „Şi munţii au ecou”, regăsirea stilului lui Hosseini este o încântare în plus. Pentru ceilalţi, iată o a doua recomandare a unui scriitor care dezvăluie Afganistanul ca nimeni altul.
Vânătorii de zmeie este o poveste fascinantă. Amir este un musulman care se străduieşte din răsputeri să-şi găsească locul în lume după o serie neagră de întâmplări tragice din copilărie. Şi cine reuşeşte să depăşească traumele din copilărie cu adevărat şi pe deplin?… Eroul deschide naraţiunea ca adult trăitor în SUA doar pentru a sări înapoi, acolo unde puştiul care a fost cândva vrea din inimă să se demonstreze în faţa tatălui său, să se definească într-o casă cu un singur părinte, să devină ceea ce trebuie, dar şi ceea ce doreşte. Greu într-o ţară ca Afganistanul, unde războiul sfâşie tot ce înseamnă societate. În acest context, unele decizii pe care le va lua adolescentul îl vor urmări cam toată viaţa (din nou, ca pe mulţi dintre noi, cititorii, trăitorii).
Este membru al unei clase privilegiate, dar nu este un privilegiat în propria familie. Părintele său mai mult îl zăpăceşte cu perceptele unei culturi complexe şi pe alocuri ambigui, iar instabilitatea politică din ţară nu face decât să complice lucrurile şi viziunea tânărului încă şi mai mult. În timp ce elitele ţării văd lucrurile în negru şi alb, eroul nostru descoperă nenumărate nuanţe intermediare… În ziua în care Amir şi tatăl său sunt siliţi să părăsească ţara natală, tânărul vede asta ca pe o ocazie de a-şi lăsa trecutul în urmă. Şi totuşi, trecutul este cine suntem. Amir poate fugi, dar nu se poate ascunde. Cercul se închide în ziua în care, bântuit de ziua de ieri, Amir revine în Afganistan în căutarea fantomelor unor gesturi pe care le-a făcut, în încercarea de a repara câte ceva. Din nou, ca atâţia dintre oameni, asta se dovedeşte a nu fi o soluţie. Forma se poate schimba, dar fondul este de neclintit.
În toată această poveste străluceşte abilitatea lui Hosseini de a crea relaţii – Amir şi Hassan, Baba, Rahim Khan, Soraya, Sohrab – într-o înlănţuire despre trădare şi pocăinţă, despre prietenia aceea specială care vine din copilărie şi care este la fel de greu de uitat ca prima dragoste, despre jocul cu zmeiele care îi pasionează pe Amir şi pe prietenul său Hassan până la a deveni un spaţiu fermecat de fugă interioară, despre războiul care spulberă destine, şi inocenţă, şi prietenii, şi sentimente filiale. În plus, cartea are un parfum personalizat, acela al unei lumi exotice, fascinante, complicate, bizare pentru un occidental şi totuşi atât de familiară prin felul în care oamenii trăiesc dramele: la fel. Autorul încheie minunata poveste lăsând cititorul să aibă un sentiment de echilibru şi dreptate, prin felul în care adultul Amir revine acolo unde a nedreptăţit şi trădat pentru a echilibra balanţa cu sacrificii care nu pot întoarce trecutul, dar pot schimba viitorul.
Romanul Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini poate fi cumpărat online de la Libris, eMAG sau Elefant.
Am citit toate cărțile scrise de Khaled Hosseini și, sinceră să fiu, nici acum nu pot să mă decid care e cea mai bună. Vânătorii de zmeie a fost, este și va fi mereu superbă. E o superbitate de carte. M-a făcut să trăiesc lucruri, emoții pe care le-am simțit la puține cărți. Genul de carte la care îți crește adrenalina, atunci când dai de un pasaj unde acțiunea și suferința sunt în toi. Te schimbă ca om, te face să te gândești la condiția ta și să te mulțumești cu fiecare clipă de fericire pe care ai avut-o până în acest moment. :)
Recenzia m-a făcut să retrăiesc sentimentele pe care le-am avut când am terminat cartea. Vă mulțumesc!
o carte superba, o poveste impresionanta si bine scrisa :)