fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Vieți foarte reușite, de J.K. Rowling

Vieți foarte reușite

În anul 2008, J.K. Rowling a ținut un discurs în fața studenților de la Harvard. Momentul s-a dovedit antologic, respectivele sfaturi de la autoarea celebrului personaj Harry Potter fiind și în prezent cel mai vizualizat videoclip de pe site-ul Universității.

Discursul este astăzi Vieți foarte reușite o carte care poate fi o lecție de viață despre felul în care eșecul poate deveni succes, despre forța imaginației și puterea spiritului uman de a rămâne mereu liber: „Imaginația nu este doar capacitatea unică a omului de a vizualiza ceva ce nu există, deci fundamentul invențiilor și inovațiilor, este cea mai revelatoare capacitate, este puterea care ne permite să empatizăm cu oameni ale căror experiențe nu le-am împărtășit”.

Rowling a mărturisit că aproape în fiecare zi citește notițe scrise la repezeală de oameni aflați în regimuri totalitare, care riscă închisoarea pentru a informa lumea despre ce li se întâmplă:  „Am văzut fotografii ale unor oameni care au dispărut fără urmă, trimise Amnesty de către familiile lor disperate. Am început să am coșmaruri legate de tot ceea ce vedeam, auzeam și citeam. Totuși, am învățat mai mult despre bunătatea umană la Amnesty International decât aș fi crezut că voi ști vreodată”.

Profund implicată social, Rowling i-a îndemnat pe studenți să-și folosească statutul și influența pentru a-și ridica vocea „de partea celor care nu au glas” și să se identifice „nu doar cu cei puternici, ci și cu cei slabi”: „Păstrați abilitatea de a vă imagina trăind viețile celor care nu au avantajele voastre. Așa veți putea lăsa o moștenire care nu doar vă va face părinții mândri de voi, ci va determina și milioane de oameni ale căror vieți le veți fi schimbat să vă celebreze existența”.

Creatoarea seriei „Harry Potter” crede că ceea ce face un om cu imaginația sa ține doar de el: „Putem să gândim și noi cum este să fii în locul altcuiva. Desigur, aceasta este o putere asemănătoare cu ficțiunea pe care o creez. Din punct devedere moral, este neutră. O putem folosi pentru a manipula sau controla anumiți oameni sau situații ori o putem folosi pentru a înțelege și empatiza, transformând-o într-o forță a binelui. Nu avem nevoie de magie pentru a schimba lumea, toată puterea de care avem nevoie pentru asta există în interiorul nostru”.

În fraze simple și percutante, J.K. Rowling le-a spus studenților, în urmă cu peste un deceniu, că a ocoli tenebrele din viața personală nu reprezintă o soluție și nu scapă pe nimeni de ceea ce are de trecut. „Oricât de neplăcut ar putea fi, plonjonul în partea întunecată a imaginației ne poate inspira să obținem lucruri pe care, fără imaginație, ne-ar fi imposibil să le atingem. Până la urmă, cum a ajuns Harry Potter la poalele dealului? Pășind…”.

Cumpără cartea Vieți foarte reușite, de J.K. Rowling de la Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Te așteptăm în librărie

„Cărți deschise pentru minți deschise” - „Te așteptăm în librărie!” 2019

Next Article
Litera

Super weekend Litera - reduceri între 45% și 50% la toate cărțile

Related Posts

Total
0
Share