fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Vocile, de Arnaldur Indridason

Vocile, un roman poliţist de calibru aşteaptă cititorii să descopere cine, cum şi de ce l-a ucis pe Moş Crăciun, în realitate portarul Gudlauger Egilsson, al cărui cadavru este găsit cu pantalonii în vine şi „echipat” cu un prezervativ, într-un hotel islandez. Speriat să nu fugă turiştii din pricina scandalului, proprietarul ascunde cât poate eliminarea brutală a simbolului universal al periodei sărbătorilor, familiei, cadourilor şi bucuriei.

vocile

Intră în acţiune inspectorul Erlendur, care nu este foarte impresionat de sărbătorile de iarnă şi simbolistica lor. El îşi face treaba: anchetează o cameristă, apoi un turist britanic. Complotul se complică pe măsură ce investigaţia avansează, relevând relaţii anormale ale decedatului cu propriii membri ai familiei. Pe de altă parte, Elinborg, corespondentul feminin al lui Erlendur, cercetează cazul unui băieţel care ajunge prea des la spital pentru răni minore, ceea ce o determină să bănuiască acte de cruzime parentală. Nu are un sentiment prea bun vizavi de tatăl puştiului, un om de afaceri care a dat faliment şi care pe deasupra are un temperament violent. Fără prea mult efort, cititorul realizează preocuparea autorului pentru abuzurile împotriva copiilor, care le marchează viaţa de adulţi de mai târziu. Erlendur însuşi a pierdut un frate în copilărie, iar fiica lui, Eva, este dependentă de droguri în recuperare, după ce a pierdut o sarcină din pricina abuzului de stupefiante, bagaj emoţional (şi motivaţional) în plus pentru investigator. În ajutorul anchetei vine şi mentorul inspectorului, un singuratic pe nume Briem.

Şi Erlendur începe să devoaleze: decedatul fusese un copil de cor devenit portar într-un hotel de lux. Când îi intră în scenă rudele, lucrurile se complică şi inspectorul devine bănuitor, întrucât martorul britanic pare să aibă o preferinţă pentru băieţi tineri. Tot investigând, o reţea de infracţionalitate şi prostituţie iese la iveală în spatele efigiei rafinate a hotelului cu pretenţii. „Erlendur s-a aşezat pe pat şi s-a gândit cum de a ajuns băiatul de cor să fie ucis într-o cameră de hotel, cu pantalonii înfăşuraţi în jurul gleznelor, după o viaţă întreagă de dezamăgiri”. Aşadar, Erlendur este un detectiv plin de umanitate şi de înţelegere, din moment ce în încercarea de a găsi un strop de linişte proprie într-o relaţie cu o colegă se izbeşte de opoziţia fiicei, pe care nici n-o poate accepta ca atitudine, nici n-o poate respinge, întrucât revenirea ei din lumea drogurilor este încă prea fragilă.

Şi totuşi, cine l-a ucis pe Egilsson?…

Romanul Vocile, de Arnaldur Indridason poate fi cumparat cu reducere de la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Istoria Urâtului, ediţie îngrijită de Umberto Eco

Next Article

Crimă şi pedeapsă, de F. M. Dostoievski

Related Posts

Total
0
Share