fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Zeii pedepselor cereşti, de Jennifer Cody Epstein

Al Doilea război Mondial a consemnat o pagină sinistră şi pentru Japonia. Momentele dramatice ale bombardamentelor asupra oraşului Tokyo, din 1945, apoi urmările lor sunt în centrul demersului literar al lui Jennifer Cody Epstein, care creează o scenă puternică, plină de tensiune, pentru o poveste asemenea: cea a felului în care câteva familii americane şi japoneze au reuşit să treacă prin evenimente, cu iubiri şi trădări, cu vise şi eşecuri, cu infidelităţi şi forţa de a supravieţui.

  • Zeii pedepselor cereştiCarte publicata in 2015 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Raftul Denisei
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 380
  • ISBN: 978-973-689-919-5

În vârstă de 15 ani, Yoshi Kobayashi, fiică a unui imperialist fervent şi a unei mame cu trecut tulbure, îşi vede oraşul distrus de un bombardament cu napalm – 100.000 de morţi, ruină totală şi singurele speranţe venind din partea celor care au provocat nenorocirea: inamicii spre care se îndreaptă toate sentimentele unui copil sfâşiat. De la cei văzuţi ca fiind inamicul vine o lume nouă, complet diferită, la ei caută tânăra siguranţă, protecţie, ispăşire. Dar până acolo este cale lungă.

Yoshi, care şi aşa era prea serioasă şi la vârsta de şase ani, este orfană, malnutrită şi cântă la pian într-un bordel. În jurul ei plutesc amintiri fascinante despre o mamă ireal de frumoasă, un tată susţinător pasional al imperialismului japonez, un pilot prăbuşit pe care îl aşteaptă acasă un nou-născut, un architect îndrăgostit de Japonia care a trăit drama de a fi fost folosit la demolarea arhitecturii tradiţionale…

Dar Zeii pedepselor cereşti este mult mai mult decât o carte a personajelor de excepţie; este o naraţiune vibrantă despre „aventura” de a fi om, de a iubi, de a supravieţui, de a rămâne întreg la minte după orori pe care nu le-ai provocat dar pe care a trebuit să le înduri, de a rămâne norocos şi supravieţuitor când lumile se prăbuşesc şi renasc. În plus, Zeii pedepselor cereşti este şi o carte a aventurii reale, a descrierilor unor realităţi care depăşesc ficţiunea şi care se conturează în vremuri de pace, apoi de devastări, apoi de reconstrucţie.

Epstein narează cu precizie şi intensitate felul în care cad bombele asupra oraşului, cititorul simte arşiţa lor mortală, fumul înecăcios, haosul, confuzia, disperarea. Intrarea personajelor în scenă şi evoluţia lor este de asemeni o probă de măiestrie literară – fiul arhitectului este un timid care nu se simte în largul lui decât în spatele camerei de fotografiat, Hana este o femeie pasională care sfârşeşte prin a se „stinge” într-un mariaj aranjat, Yoshi îşi iubeşte ciudata mamă până dincolo de propria ei siguranţă…

Personajele din Zeii pedepselor cereşti se menţin în echilibru fragil în vremuri tulburi care pun la încercare caracterele şi care scot la iveală şi ce este mai bun şi ce este mai îngrozitor în oameni, de oricare parte a baricadei ar fi. Războiul este şi elementul major exterior care adaugă înfrigurare unor căutări pe care mulţi le cunosc chiar şi în vremuri de pace: propriile limite, capacitatea de a răbda, de a răzbi, de autocunoaştere. Şi, chiar dacă de regulă cărţile despre război lasă cititorului multă durere, autoarea romanului Zeii pedepselor cereşti reuşeşte cumva să lase şi un licăr de speranţă fiecăruia: cei care reuşesc să treacă prin timpuri de groază au şansa de a renaşte.

Cumpara romanul Zeii pedepselor cereşti, de Jennifer Cody Epstein de aici: Elefant / eMAG / Libris

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Povestirile unui vânător, de I.S.Turgheniev

Next Article

3 carti cu Minioni pe care trebuie sa le cumperi azi

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share