fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

“Zeita oarba”, de Anne Holt

Oslo este scena pe care scriitoarea norvegiană Anne Holt îşi plasează excelentele povestiri poliţiste.

Avocata Karen Borg descoperă cadavrul unui traficant de droguri în plină stradă. În momentul în care un tânăr olandez acoperit cu sânge este acuzat de crimă, insistă că nu este vinovat şi doreşte neapărat să fie apărat de Borg. Dar avocata nu este specializată în omucideri şi un prim nod moral transpare în lupta femeii cu propria dorinţă de a-i face dreptate celui acuzat. Karen decide să-l apere, presată şi de ambiţia rezultată din faptul că superiorul ei ierarhic cu o reputaţie mult mai proeminentă, Peter Strup, vrea să-i ia cazul. Câteva zile mai târziu, avocatul specializat pe criminalitate Peter Strup este găsit împuşcat, astfel încât inspectorul Hanne Wilhelmsen şi procurorul Håkon Sand încep să creadă că totul este legat de asasinarea iniţială a traficantului de droguri. Lucruri cu atât mai greu de demonstrat cu cât dispariţia unor dovezi concrete lasă să se înţeleagă că poate fi vorba despre amestecul sistemului, în formele lui corupte, într-un caz ce trebuie să rămână nerezolvat.

  • zeita-oarbaCarte publicata in 2013 la Trei
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Fiction Connection
  • Traducator: Ana-Daniela Micu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 392
  • ISBN: 978-973-707-731-8

Prin „Zeiţa oarbă”, Holt se demonstrează din nou capabilă să scrie nu doar o simplă carte poliţistă, ci un roman complex, în care alternează datele dosarului şi munca de investigaţie cu relatări ale unor aspecte ale vieţii personale a personajului central sau ale relaţiilor acesteia cu Håkon. Pe de altă parte, Håkon, deşi lucrează cu poliţia pentru coordonarea investigaţiei, are o relaţie şi cu avocata Karen, cu care a fost coleg de facultate, ceea ce îl poziţionează în mijlocul tuturor informaţiilor din postura de avocat de mică anvergură.

Chiar dacă a apărut în 1993, evoluţia ofiţerului de poliţie Hanne Wilhelmsen, care stă la baza a opt cărţi ale Annei Holt, este proapătă şi antrenantă şi în „Zeiţa oarbă”. Toate trei personajele centrale sunt excelent „strunite” literar şi cu mare abilitate descrise şi făcute să evolueze pe toată durata desfăşurării unor proceduri care la prima vedere par de rutină. Acesta este, de altfel, şi unul dintre meritele principale ale cărţii, care face din episoade profesionale obişnuite (chiar dacă violente, în fond este vorba despre munca de poliţie) remarcabile pasaje ale interacţiunii umane şi ale căutării dreptăţii.

Un alt merit al cărţii „Zeiţa oarbă” este acela că, aşa cum ne-au obişnuit mulţi dintre scriitorii scandinavi, sistemul este reprezentat de „băieţii răi” ai poveştii: avocaţi, birocraţi, politicieni chiar, ale căror acţiuni fac cititorul să ajungă la concluzia că ceea ce pare un simplu (şi nefericit) incident care poate fi un dosar de poliţie nu este în realitate decât vârful unui iceberg al corupţiei şi criminalităţii de nivel înalt. Lupta celor două sisteme – cel al „gulerelor albe” marcate de infracţionalitate şi cel al investigatorilor care fac tot posibilul să construiască un caz solid argumentat – face din „Zeiţa oarbă” un reper literar al genului.

Cartea “Zeita oarba”, de Anne Holt poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici: Libris / eMAG / Elefant.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Intoarcerea la Eclipse Bay" de Amanda Quick, cu Libertatea pentru femei

Next Article

„Go Set a Watchman” zdruncină un personaj clasic

Related Posts

Total
0
Share