fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Zona Sinistra, de Adam Bodor

Andrei este doar un culegător de fructe, dar are o misiune: să ajungă la Dobrin, localitate de la graniţa ucraineano-română, pentru a-şi găsi fiul adoptat cândva de altă familie. În această zonă crepusculară, eroul fără voie este angrenat în toate complicaţiile sociale şi politice ale unui loc uitat de lume, în care regulile sunt departe, la putere fiind doar cheremul conducătorilor vremelnici.

zona sinistra

Zona militarizată Sinistra, unde se presupune că trăieşte fiul lui Andrei, este undeva în Transnistria şi autorul captează, în tuşe neiertătoare, realităţile crude ale totalitarismului, ale felului în care locuitorii îşi îndeplinesc îndatoririle trasate „de sus”. Sărăcia şi corupţia stăpânesc deplin, iar Andrei nu poate face altceva, iniţial, decât să accepte cu inima îndoită tot felul de joburi, ca să nu bată la ochi. Andrei nu doar că rămâne faţă în faţă cu un sistem opresiv, dar mai şi avansează, având drept premiu o ibovnică… măritată. Iar aventura lor începe cu băutură…

În clipa în care amabilul colonel Borcan, care îi facilitase şederea chiar dacă nu avea acte, moare, şi în locul lui vine necruţătoarea Izolda Mavrodin, multe lucruri se schimbă radical pentru Andrei. Dornică de afirmare şi îmbătată de puterea locală, noua conducere înfiinţează rapid o „poliţie locală” care nu-i pierde din ochi pe cetăţeni şi sfârşeşte prin a-l considera pe Andrei un om care nu are ce căuta pe-acolo. Deci intenţia este de a-l alunga. În paralel, Andrei a avut alte aventuri sinistre în acest loc teribil: a ucis un om pe când ducea la îndeplinire o altă muncă îngrozitoare, aceea de a astupa deschiderile naturale prin care „ar fi putut pătrunde duşmanul”.

Alte personaje satirizând la maximum regimul totalitar sunt fetiţa de opt ani Bebe, faimoasă pentru părul roşu şi „ochi care strălucesc în noapte ca ai unui linx”, pe care tatăl ei o plimbă într-o lesă, dar ce folos, fetiţa tot a făcut o pasiune pentru un meteorolog de 50 de ani. De altfel, tot eşafodajul literar este menit să dea impresia de primitivism în toate aspectele vieţii de zi cu zi. Limbajul este sever, plin de asperităţi, „hainele sunt smulse, toată lumea înfulecă resturi şi bea licori mortale”.

După nesfârşite peripeţii, una mai grotescă decât cealaltă, Andrei îşi găseşte fiul, pe Bela, dar acesta nu vrea să aibă nimic de-a face cu el. De altfel, tânărul chiar moare, incendiat într-un fel, „cenuşa plutindu-i deasupra râului, dusă de vânt, săptămâni în şir”. Dacă vă doriţi o proză uluitoare, scrisă pe un ton de comedie neagră, cu personaje intense şi evocări vizuale unice, Zona Sinistra este un răspuns adecvat.

Cartea Zona Sinistra, de Adam Bodor o poti cumpara la un pret incredibil de la Humanitas, sau cu reducere de la Elefant si eMAG.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea pentru femei: "O vara in Eclipse Bay" de Amanda Quick

Next Article

Carti cu Libertatea: "Ducesa curtezana" de Joanna Shupe

Related Posts

Total
0
Share