fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis

Există cărţi care intră în subconştientul oamenilor chiar înainte de a fi citite. Este şi cazul romanului Zorba Grecul, pe care este posibil să nu-l fi citit chiar toată lumea, dar de care cu toţii ştim.

zorba-grecul

Povestea este a prieteniei povestitorului cu Zorba, un bărbat sexagenar plin de viaţă, de profesie amant, luptător, muzician, bucătar, miner, dansator, povestitor… Cei doi petrec un an pe insula Creta, cu Zorba administrând o mină şi cu naratorul ca finanţator al unui proiect local. Pe tot parcursul naraţiunii este vorba despre calitatea de seducător a lui Zorba. Fie că apare madame Hortense, prea machiată, cam trecută şi care oferă ospitalitate şi ceva peste sau aromele Cretei invadează spaţiul, farmecul este cuvântul de ordine. Cartea este bogată în detalii ale miresmelor, zgomotelor şi peisajelor insulei, totul este fascinant, de la iepurii mâncaţi de cei doi până la vinul şi marea în care plonjează. Aventurile se desfăşoară în sunet de santuri, instrumentul pe care Zorba îl cară peste tot după el şi la care ţine ca la un copil.

Poate cel mai interesant – şi edificator – aspect al acestei cărţi este celebritatea ei mondială în lipsa unui complot. Nu există răsturnări de situaţie, drame extreme, confruntarea binelui şi răului în forme agresive, furtuni morale devastatoare şi tot alaiul de „manevre” literare pe care atâţia scriitori, unii titani chiar, le-au folosit mereu. Doar moartea, în formele ei cele mai fireşti, are „un loc de cinste” în carte, care se deschide cu Zorba Grecul deplângând plecarea unui prieten la război şi se încheie la fel. Între aceste două momente, marea, nisipul, sexul şi dispariţia unui fluture sau a iubitei naratorului, ucisă de Mafie, par să se contopească. Probabil că momentele „tari” ale cărţii sunt intensitatea diferenţelor dintre naratorul care îşi petrece vremea fumând şi presărându-şi nisip printre degete şi ardentul Zorba Grecul, care nu crede că adevărurile pot fi găsite în cărţi şi pe care parcă îl auzi strigând: „Ieşi afară şi trăieşte-ţi viaţa, boss!”.

Pentru cei care nu ştiu, Alexis Zorba este întruchiparea literară a unui personaj real, prieten cu Kazantzakis, Yorgis Zorbas, care l-a învăţat, prin exemplu propriu, să iubească viaţa şi să nu se teamă de moarte. Liber de convenţii sociale, analfabet, dar priceput, profund filosof chiar în aceste condiţii, acest amic i-a atins sufletul lui Kazantzakis, care, la rândul lui, ne-a dăruit un personaj atât de celebru încât a devenit personificarea vieţii libere: „Poartă-te ca şi când moartea nu ar exista, dar nu uita de existenţa ei nicio clipă”.

Citiţi!

Daca vrei sa citesti Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis, o poti cumpara de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reducerile zilei. 28 septembrie 2015

Next Article

Regina diavolului, de Jeanne Kalogridis

Related Posts

Total
0
Share