fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Agonie şi extaz (două volume), de Irving Stone

Deşi mulţi titani ai artei lumii ar fi meritat, parcă niciunul nu a fost mai documentat pus în valoare decât Michelangelo, care l-a fascinat pe Irving Stone până într-acolo încât autorul a decis să fascineze o lume întreagă cu povestea incredibilă a unui geniu care pare şi astăzi mai mare decât viaţa.

agonie-si-extaz

Povestea acestui gigant al exprimării artistice din vremea Renaşterii este cu atât mai captivantă cu cât începe devreme, „în faşă”, acolo unde Michelangelo decide să-şi sfideze tatăl şi să devină artist. Continuă apoi cu eforturile sale de ucenic şi cu experienţele nocturne care aveau să şi scandalizeze, să şi uluiască şi să-i dea măsura: autopsiile. Michelangelo a cercetat cu înfrigurare, într-o lume ostilă în care observarea corpului uman era un sacrilegiu, să ştie cum arată fiecare muşchi, tendon şi os al corpului uman. Artistul căuta resorturile perfecţiunii şi a avut curajul să le dea expresie într-o vreme în care faldurile acopereau orice imagine dintr-o operă artistică. Înfrigurat, neliniştit, mereu gonit din urmă de genialitatea sa, Michelangelo detaliat până la picătura de sudoare de pe frunte de către Stone este mai fascinant decât orice personaj de ficţiune. Şi asta pentru că a fost real, un om în carne şi oase supus greşelii, muncii dure, efortului susţinut, supus toanelor mai-marilor politici ai timpului său, supus propriei măreţii ce se cerea „scoasă la lumină dintr-un bloc compact de marmură”.

Poate părea simplu astăzi, ca turişti, să ne lăsăm vrăjiţi de David sau captaţi de Capela Sixtină, dar trebuie să facem apel la cartea lui Stone pentru a avea întregul tablou al felului în care Michelangelo a reuşit să fie cel mai mare într-o lume de uriaşi ai Renaşterii ca Leonardo sau Rafael. În sutele de pagini scrise într-un stil de o fluiditate remarcabilă găsim creatori şi gânditori inegalabili ca Martin Luther sau Machiavelli, dar şi o frescă a tuturor meşteşugurilor „asociate” care contribuiau la orice lucrare finală de sculptură, cum ar fi pietrarii din familia Topolino, care au ajuns mai apropiaţi de marele artist decât membrii propriei familii.

Acolo unde există măreţie, fireşte, politicul îşi bagă coada, pentru a-şi asocia numele de marile opere. Viaţa lui Michelangelo se învârte, prin forţa împrejurărilor, în jurul deciziilor, iritante uneori, ale capilor Bisericii Caolice, unii suficient de vizionari încât să înţeleagă cu ce au de-a face, alţii mărginiţi sau pur şi simplu zgârciţi, complet orbi în faţa unei lumini atât de mari. Un alt merit al cărţii lui Stone este felul în care locuitorii diverselor regiuni ale Italiei devin personaje oarecum „colective”: cei din Carrara, suspicioşi şi izolaţi, bolognezii veseli şi plini de bunătate etc. Aceştia cu toţii vor interacţiona cu marele artist şi îşi vor pune amprenta asupra muncii şi creaţiei lui.

Stone ne-a dăruit o carte-monument pentru un artist-monument. Extraordinar documentată, inclusiv cu sute de scrisori semnate de Michelangelo însuşi, foarte bine gestionată ca ritm şi scrisă într-un stil care face cititorul să n-o poată lăsa din mână, Agonie şi extaz pune povestea vieţii unui artist cum umanitatea nu va mai vedea vreodată la căpătâiul patului şi viselor fiecărui om care răsfoieşte aceste pagini.

Cumpara Agonie şi extaz (două volume), de Irving Stone de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mai stii oferta cu 50% minim garantat la carti? E valabila si astazi!

Next Article

"Amintiri si secrete" de Sandra Brown impreuna cu Libertatea pentru femei

Related Posts

Total
0
Share