fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Anul în care te-am întâlnit, de Cecelia Ahern

Anul în care te-am întâlnit
Cumpără cartea cu reducere

În Anul în care te-am întâlnit, Jasmine este o femeie modernă… reiese asta din cele două repere care stau la baza existenței ei: cariera și preocuparea pentru sora Heather, care suferă de sindromul Down. În mod paradoxal, sora bolnavă are un calendar social infinit mai bogat și mai complex decât Jasmine, care se ocupă cu revigorarea și revinderea cu profit a unor companii, ocupație care îi ocupă cam tot timpul. Și într-o zi, cade ca un trăsnet vestea că Jasmine și-a pierdut slujba, pilonul (care părea) fundamental în viața ei.

Cutremurată din temelii, tânăra se vede pentru prima dată în viață în postura de a nu avea o mie de lucruri importante, presante și urgente de făcut (eventual în același timp…). Cea mai la îndemână soluție este amenajarea gădinii, mai mult pentru a-și pune gândurile în ordine și, firește, din obiceiul împământenit în ființa ei de a se vedea realizând lucruri concrete, de a avea rezultate. Așa intră în prim-plan vecinul cel ciudat, Matt Marshall, un DJ boem pe care Jasmine nu prea îl are la inimă de când bărbatul moderase o emisiune despre persoanele cu sindrom Down care o scosese din sărite. Zi de zi, încetul cu încetul, Jasmine începe să conștientizeze că pe lume există și altceva în afară de job, și altcineva pe lângă Heather. Inițial, vecinul care stă în fața casei cu o bere în fiecare seară pare foarte departe de tânăra femeie, dar cei doi au în comun mai mult decât realizează vreunul dintre ei.

Despre Anul în care te-am întâlnit a scris și Andreea, aici.

Pe de o parte, Jasmine pare rece, inabordabilă, încăpățânată și singuratică; ce „nebun frumos” căruia îi place viața relaxată ar vrea să aibă de-a face cu ea? Pe de altă parte, însă, viața are uneori obiceiul straniu de a crea legături durabile între persoane atât de diferite, încât pare imposibil să le vezi vreodată legând măcar două vorbe. De fapt, acesta este nucleul poveștii pe care ne-o propune scriitoarea irlandeză. Iar rețeta este fără greș: personajele sunt umane și veridice, alcătuirea narativă este caldă, apropiată și firească, iar complotul crește în valuri uniforme, dar neagresive, care fac ansamblul lecturii deosebit de atractiv.

Cum se vor topi straturile de gheață de la suprafața atitudinii Jasminei? Cine este ea cu adevărat? Cum sună scrisoarea pe care femeia i-o scrie în minte lui Matt, dezvăluindu-se și descoperindu-se cu uimire și în secret? Cum realizează că pilonul doi al vieții ei, sora bolnavă, este în realitate mai fericită și mai împlinită decât crede ea, cea (prea) protectoare? Cu străluciri literare discrete și narațiune decentă despre viața așa cum este ea, Cecelia Ahern rămâne plăcut previzibilă și plină de învățămintele relațiilor de o indiscutabilă importanță și o certă relevanță în existența oricui.

Romanul Anul în care te-am întâlnit, de Cecelia Ahern poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Beauty Day

Beauty Day la Elefant - reduceri mari la parfumuri și cosmetice

Next Article
Comunism Inc.

Comunism Inc.: Humanitas ne invită la o dezbatere despre curaj, compromis si memorie

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share