fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Arta fericirii, de Dalai Lama și C.C. Howard

Arta fericiriiDe ce să citești Arta fericirii, de Dalai Lama? Mai caută cineva fericirea în lumea tulburată și turbulentă în care trăim? Poate, da. O mai găsește cineva? Se pare că da. Dalai Lama este unul dintre oamenii care afirmă cu subiect și predicat că fericirea există și mai ales că poate fi atinsă.

Arta fericirii este volumul în care este detaliat secretul. Și acesta este simplu: munca. Deși liderul spiritual budist ar avea un motiv major să se considere nefericit – pierderea țării pentru un om superior este o traumă majoră – Dalai Lama  pare întotdeauna senin și vine în fața oricui zâmbitor. Abordează toate calamităile contemporane examinându-le rădăcinile și arată oricui vrea să-i citească paginile cum anume putem depăși momentele poate prea dese de insatisfacție. Prin pilde, povești, conversații cu persoane luminate și apropiate, prin cultură și meditație, greutățile fiecăruia pot deveni simple obstacole numai bune de depășit.

Dalai Lama afirmă că fericirea este un scop. Marea problemă este drumul până la ea. Liderul spiritual a încercat și în trecut să răspundă la întrebarea oameniulor legată de fericire, dar cartea de față este o abordare mult mai concisă și mai pragmatică. Practic, potrivit criticilor, Arta fericirii poate fi considerată o bornă în domeniul psihologiei pozitive. Și asta în primul rând pentru că detaliază „la firul ierbii”. Dalai Lama folosește exemple concrete, care pot fi întâlnite de orice om și care pot intra ușor în categoria nefericirilor (sau cel puțin neplăcerilor) și împotriva cărora există antidot. Liderul spiritual din Tibet oferă și formulele necesare depășirii anxietății, nesiguranței, temerilor de tot felul, pierderilor și descurajării. Practic, volumul este o combinație omogenă între rezultatul a mii de meditații și o doză bună de bun simț și relaționare exactă cu datele lumii contemporane și în special cu provocările pe care le pune în fața oamenilor.

Foarte multe dintre aceste considerații „se învârt” în jurul muncii, de altfel o parte majoră a existenței majorității. Mulțumirea, bucuria, chiar fericirea aduse de muncă ar trebui să facă parte în proporție mult mai mare din viața de fiecare zi, consideră Dalai Lama: „Și angajatorul, și conducerea, și compania, toate joacă un rol important în stabilirea reperelor mediului de lucru și au un impact asupra stării de fericire a angajaților. Desigur, se pot adăuga teme ca etica afacerilor, economia și așa mai departe, dar acestea sunt altceva…”.

În Arta fericirii Dalai Lama propune, așadar, abordarea frontală, cu curaj, a surselor de nefericire pe direcția muncii și rectificarea lor. Se începe de către fiecare cu propria persoană: dacă nu sunteți mulțumiți cu un job, căutați altul. Nu va exista niciodată un loc de muncă perfect, dar gradul de nemulțumire se poate micșora până la a putea transforma munca într-o plăcere, într-un generator de satisfacții care, cine știe, într-o zi v-ar putea face chiar fericiți…

Citiți!

Cartea Arta fericirii, de Dalai Lama și C.C. Howard poate fi cumpărată online de la Libris, Elefant sau Esteto.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
cărți ieftine

Cărți ieftine: 50% reducere la peste 40.000 de titluri (doar azi, 20 august 2018)

Next Article
transport gratuit

Transport gratuit la orice comandă! (doar azi, 21 august)

Related Posts

Total
0
Share