fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

A fost odata ca niciodata… („Basme”, de Petre Ispirescu)

basmeEditura „Eduard” întâmpină 1 iunie cu o colecţie de poveşti minunate, semnate de Petre Ispirescu, cu nimic mai prejos de celebrele basme ale unor mult mai mediatizaţi (şi ecranizaţi) autori internaţionali.

Pline de miez şi învăţăminte, pline de farmec şi atmosferă, poveştile lui Ispirescu captivează generaţie după generaţie.

Vezi aici mai multe carti cu povesti scrise de Petre Ispirescu.

„Aleodor împarat”, care „ajunsese la cărunteţe şi nu se învrednicise a avea măcar un copil”, este blagoslovit aproape de clipa morţii cu mândreţe de fecior, pe care l-a botezat Aleodor. Ajuns la rândul lui împărat, a trebuit să înveţe pe propria piele că este bine să-ţi asculţi părinţii (a păşit nechemat pe moşia lui Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop), apoi că trufia are consecinţe, iar în finalul (fericit) că se cade să-ţi respecţi cuvântul dat.

„Broasca ţestoasă cea fermecată” este povestea ieşirii din tipare, a evoluţiei personale şi a alegerii drumului mai greu care poate aduce o răsplată mai mare: doi fraţi au mers pe „cărările bătătorite” în viaţă, iar al treilea s-a ales cu o zână pentru că a ştiut să ţină piept lumii pentru visul în care credea şi de la care nu s-a abătut.

„Cei trei fraţi împăraţi” povesteşte despre menirea de tată, despre urmările lăcomiei şi ale tentaţiei, despre legătura frăţească: „Rămaseră câteştrei fraţii la un loc, iar trebile împărăţiei mergeau găitan. Locuitorii apucau şi ei de la aceşti trei fraţi când dreptate, când poveţe bune şi când ajutoruri de bani”.

„Greuceanu” are, la rândul ei, o mulţime de simboluri şi de poveţe. Este istoria unui viteaz care şi-a salvat regatul în misiunea de a salva oamenii de zmenii care furaseră soarele şi luna de pe cer. Povaţa poveştii este că oricine îşi poate depăşi limitele, oricâte încercări i-ar fi puse în cale.

„Sarea în bucate” este un fel de „Regele Lear” mitologic: fiica cea mică a unui împărat căruia îi plăcea să fie linguşit a fost alungată de acasă pentru că i-a spus tatălui ei adevărul: „N-auzişi tu pe surorile tale cele mai mari cu ce fel de dragoste mă iubesc ele? Cum de nu te-ai luat după dânsele ca să-mi spui câtă dragoste dulce ai şi tu către tatăl tău? Să te duci de la mine, cu sarea ta cu tot!”. Iscusită şi bună la suflet, fata de împărat dovedeşte în final că adevărul este cea mai dreaptă cale în viaţa omului.

Colecţia „Basme” mai include şi povestea „Zâna zânelor”, despre alţi trei fraţi, fii de împărat, care cutreieră lumea în căutarea destinelor lor şi care ajung să fie cu atât mai fericiţi cu cât au fost mai vrednici: „Împăratul acela îmbătrânind, toată boierimea şi tot poporul aleseră pe fiul său cel mai mic de împărat, pentru că era român verde, întreg la minte şi drept la judecată”.

Daca nu stiai, cartile pentru copii de la Editura Eduard sunt si foarte ieftine in aceasta perioada. Au si reduceri si transport gratuit daca alegi sa le cumperi acum de aici.

Despre ce povestesc basmele „Zâna munţilor” sau faimoasa „Prâslea cel voinic şi merele de aur” îi lăsăm pe cititorii (mici sau mari) să descopere…

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Tur de forţă pe o temă controversată („O istorie a evreilor”, de Paul Johnson)

Next Article

Un fenomen editorial: "Supunere" de Michel Houellebec - din 15 mai si in Romania

Related Posts

Total
0
Share