fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Copiii preferă cărțile care explică lumea

Chiar dacă par să trăiască într-o lume fantastică, a imaginației care permite orice performanță, copiii sunt mai preocupați și mai atrași de realitatea lumii care îi înconjoară decât ar părea la prima vedere. Toată acea curiozitate nestăpânită pe care o manifestă și toată setea de cunoaștere care îi caracterizează pe cei mici se aplică și pentru explicațiile despre lume și viață. Aceasta este concluzia unui studiu de anvergură, derulat la Universitatea Vanderbilt, din Nashville, SUA, care atestă faptul că informațiile despre cum „merge lumea” din cărțile pentru copii îi atrag pe cei mici într-o măsură cel puțin la fel de mare cum o fac poveștile sau aventurile fantastice ori magia.

Așadar, copiii adoră cărțile de istorie, cu eroi reali ai trecutului, pe care și-i pot proiecta în minte ca modele. În funcție de felul de a fi al celui mic și de aptitudinile sale, cărțile pot fi deopotrivă despre realizări științifice, artistice, chiar economice sau militare. Copiii vor să afle din cărțile lor totul, de la naștere la electricitate sau WiFi, iar rezultatele studiului deschid o nouă poartă, surprinzătoare, spre lumea cu fațete infinite ale copiilor. „Deși au existat nenumărate studii despre preferințele de lectură ale copiilor, foarte multe dintre acestea au fost direcționate spre proceduri și activități restrânse. Noi am explorat felul în care interesul copiilor pentru lumea înconjurătoare este stimulat de cititul în grup de cărți care să le ofere explicații relevante”, explică expertul Margaret Shavlik, care a realizat cercetarea.

În context, specialiștii notează faptul că, mai mult ca oricând în această epocă în care tehnologia avansează atât de repede, încât dă lumii conotații aproape science-fiction, copiii trebuie să învețe să citească și mai ales să deprindă plăcerea lecturii de la vârste fragede. Chiar dacă nu este ușor să-l iei pe cel mic din fața unui ecran inteligent sau a unei jucării sofisticate pentru a-l ține locului să citească, avantajele sunt enorme nu doar pentru educația sa sau pentru dezvoltarea acelor abilități care au adus specia umană la nivelul la care este, dar și pentru explicarea prin intermediul cărții a lumii în care acești micuți vor deveni adulți, pe care o vor moșteni, o vor modela și o vor stăpâni. Le revine adulților sarcina de a profita de această sete de cunoaștere a realității și a lumii de care copiii sunt atrași în cărțile lor.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Naziștii și drogurile

Naziștii și drogurile, de Norman Ohler, (Editura Corint, 2020)

Next Article
Mica Enciclopedie IKIGAI

Recenzie: Mica enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi

Related Posts

Total
0
Share