fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Dans, dans, dans, de Haruki Murakami

Departe de tradiţionalismul sau stilul unui Yasunari Kawabata, de pildă, Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi, este mai degrabă autor al unor „hibrizi”, întrucât creează poveşti şi personaje care balansează între două lumi – Orientul şi Occidentul – atât de diferite. Este şi cazul romanului Dans, dans, dans, poveste care călătoreşte la clasa business între Japonia şi Hong Kong şi înapoi.

dans-dans-dans-top

Eroul este un liber profesionist mereu în mişcare, pe care nu pare să-l deranjeze lipsa banilor şi care este mereu gata de noi aventuri. Are 34 de ani, este aproape depresiv după divorţ şi se subestimează. Scrie pentru o revistă de femei şi îşi descrie articolele drept „zăpadă culturală”. Când nu este deprimat, este nihilist. Apoi din nou deprimat. Pe drum întâlneşte tot felul de femei, dar şi o fetiţă de toată inteligenţa, Yuki, care are doar 13 ani, este deşteaptă, înţeleaptă chiar şi, în acelaşi timp, foarte tristă. Se află în căutarea părinţilor ei înstrăinaţi, preocupaţi de afacerile lor şi de legături amoroase clandestine. La un moment dat, vorbind despre moartea iubitului american al mamei ei, Yuki remarcă: „Mediocritatea este ca o pată pe cămaşă. Nu se curăţă niciodată”.

Tot acest angrenaj este, de altfel, favorabil unor comentarii despre capitalismul anilor 1980. Americanismul este observat cu note ironice peste tot. Dunkin’ Donuts, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Dairy Queen, Truman Capote, Count Basie, Keith Haring, Darth Vader, Clint Eastwood, Walt Disney, Gerry Mulligan şi Jodie Foster sunt cu toţii menţionaţi.„Mişcările financiare au devenit a religie. Sunt noul misticism. Oamenii se închină la capital, îngenunchind în faţa unui Porsche. Banul este singurul mit care ne-a mai rămas în această lume”. Trist şi limitat, dar adevărat. Aflat în căutarea unei femei pe care o cunoscuse cândva şi cu care avusese un „intermezzo” într-un hotel, personajul principal, nenumit, constată nu doar că femeia nu mai există, ci şi că hotelul a dispărut. Aşa se transformă cartea într-una de crimă şi mister…

Cumpara romanul Dans, dans, dans, de Haruki Murakami de la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Toate cartile si eBook-urile cu 50% reducere. Vezi codul!

Next Article

Întâmplări în irealitatea imediată, de Max Blecher

Related Posts

Total
0
Share