fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Eu voi fi ultima. Povestea captivității mele și lupta mea împotriva Statului Islamic, de Nadia Murad

Eu voi fi ultima

Nadia Murad a fost răpită împreună cu alte femei în anul 2014, din satul Kocho, din Sinjar, Irak, atunci când locul a fost luat cu asalt de ISIS. Capturată împreună cu surorile sale, tânăra și-a pierdut mama, frații, întreaga viață într-o clipită și a intrat într-un coșmar care face multe dintre suferințele pe care și le imaginează cei ce trăiesc în pace să pară niște simple glume. Între acea răpire, tot ce a urmat și acordarea Premului Nobel pentru Pace stă o poveste despre rezistență psihică incredibilă, plus o carte memorabilă, dură ca granitul, onestă ca un bisturiu și de o realitate în fața căreia nimeni nu poate întoarce privirea cu detașare.

Volumul Eu voi fi ultima. Povestea captivității mele și lupta mea împotriva Statului Islamic are, înainte de orice, o dimensiune de document istoric. Cartea relatează fără părtinire orori de neimaginat, durere de nesuportat, nedreptate revoltătoare într-o lume care ar fi trebuit să-și învețe lecțiile aspre ale istoriei și care caută spre stele în timp ce în măruntaiele sale încă se zvârcolesc organizații sinistre și concepții de evuri întunecate. Mai departe, narațiunea autoarei este de o candoare inegalabilă dat fiind contextul – niciun strop de amărăciune și de rebeliune, ci doar luptă pură în numele supraviețuirii și al victoriei împotriva unuia dintre monștrii organizați ai lumii moderne. De asemenea, volumul „Eu voi fi ultima” este o oglindă a unei neîncetate opresiuni religioase, o distrugere sistematică a unei culturi; totuși, autoarea nu demonstrează nicio fibră de intoleranță, nu-și dorește revanșa, nu propune „ochi pentru ochi”. Remarcabilă rămâne, în același timp, iubirea unei victime pentru familia sa și credința nestrămutată, sentimente abstracte care o salvează de o realitate care se dovedește atât de crudă, încât este de mirare că nu i-a distrus sufletul și mintea. „Ochii lui erau înfundați în carnea feței mari, acoperită aproape în întregime cu păr. Nu arăta ca un om – arăta ca un monstru”

Singurul semn de întrebare pe care și-l pune cea care trece prin evenimente pe care niciun cititor nu le poate descrie – cartea trebuie citită, cu dinții strânși, cu curajul acela omenesc care naște rezolvarea situațiilor grave, și nu ură „în oglindă” – este retoric, un apel disimulat la „observatori”, atâția „moraliști” care propovăduiesc ascunși pe sub paturi sau pe după bodyguarzi în lumea civilizată (în care ISIS a avut atâtea conturi deschise în atâtea bănci)…

Pe deplin demnă de Premiul Nobel pentru Pace, Nadia lucrează acum ca voce a grupurilor defavorizate, vorbește despre genocid, despre sclavia sexuală și încearcă să-și restaureze căminul și cultura. Cartea „Eu voi fi ultima” rămâne o lecție de ieșire incredibilă, fără arme reale, ci doar abstracte, cum sunt credința și iubirea, din situații inumane, imposibile, crunte.

Cumpără cartea Eu voi fi ultima, de Nadia Murad, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
cărți de dezvoltare personală

Top cărți de dezvoltare personală - cele mai căutate titluri

Next Article
Ziua Internațională a Scriitorilor

Ziua Internațională a Scriitorilor - 50% reducere la mii de cărți

Related Posts

Total
0
Share