fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

litera.ro

Femeia la treizeci de ani, de Honore De Balzac

Pentru mulţi cititori de ieri şi de azi, Balzac este în topul lecturilor. Poate fi citit şi recitit de nenumărate ori, iar scriitura lui profundă, puternică, plină de umor savuros exact în locurile dramatice ale naraţiunii în care mulţi alţi scriitori au devenit siropoşi, personajele nemuritoare pe care le-a lăsat posterităţii ca efigii ale naturii umane sunt inegalabile şi au generat volume întregi de comentarii, critică, observaţii şi analize.

femeia-la-treizeci-de-ani

Femeia la treizeci de ani este o Julie frumoasă, al cărei tată face parte din Vechea Gardă, soldaţii atât de dragi şi de loiali lui Napoleon Bonaparte. În momentul în care împăratul vizitează trupele, Julie este fascinată de un tânăr colonel care străluceşte la paradă. Iar tatăl ei se teme că tânărul nu este la înălţimea fetei sale… Cei doi se căsătoresc şi, din păcate, tatăl a avut dreptate. Soţul nu este aşa cum se aştepta naiva care, după ce are un copil, renunţă la jurămintele matrimoniale şi îşi ia un amant, dar numai cu numele, întrucât Lord Grenville este prea nobil pentru plăceri trupeşti vinovate.

Chiar şi aşa, nu are încotro şi stă în ploaie într-o noapte în care soţul soseşte pe neaşteptate, salvând onoarea iubitei dar pierzându-şi viaţa. Îndurerată, femeia vrea să moară la rându-i (Balzac este, ca de obicei, genial în a-şi strecura zâmbetul ironic în spatele scenelor epocii în care cavalerismul se plătea cu viaţa iar domniţele nu mai voiau nici ele să trăiască), dar nu reuşeşte. După patru ani în care se reculege şi se resemnează, femeia face cunoştinţă cu Charles Vandenesse. Julie are acum treizeci de ani, vârstă la care oportunităţile sunt ceva mai numeroase într-o societate care nu le permitea prea multe femeilor. Intrigat de doamnaa care încă este „măritată” cu iubitul mort în timp ce este cununată cu un soţ cât se poate de viu, Charles îi câştigă totuşi afecţiunea şi cei doi sunt pe punctul de a se destăinui când, din nou ironie a sorţii, soţul care habar n-avea ce se întâmplă sub propriul acoperiş intră pe neaşteptate.

Facem un salt în timp şi suntem într-un loc idilic în care Julie şi soţul ei au un picnic. Totul pare în regulă, familia s-a mărit cu încă trei copii (alături de cea dintâi născută, Helene, sunt Gustave, Abel şi Moina), cărora mama lor nu le acordă prea multă atenţie (celei mai mari chiar aversiune…). Tabloul este întrerupt de apariţia unui acuzat de crimă care are autorităţile pe urmele lui şi cu care Helene va sfârşi prin a fugi. Este momentul de cotitură al poveştii – soţul dă faliment, se împrumută din averea nevestei dar pierde şi aceşti bani, apoi pleacă în pribegie pentru a reconstitui belşugul familial. Şase ani trec şi…

Citiţi!

Cumpara cartea Femeia la treizeci de ani, de Honore De Balzac de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Top 200 carti de la Editura Polirom cu pana la 77% reducere

Next Article

Uneori câştigi, uneori înveţi, de John C. Maxwell

Related Posts

Total
2
Share