fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eveniment Humanitas: In cautarea consonantelor, cu Valentina Sandu-Dediu

In cautarea consonantelor

Editura Humanitas ne invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu sambata, 14 octombrie, ora 17, la lansarea volumului In cautarea consonantelor de Valentina Sandu-Dediu, aparut recent in colectia ”Contrapunct” a editurii Humanitas. La eveniment vor participa, alaturi de autoare, criticul literar si scriitoarea Ioana Parvulescu si dirijorul Tiberiu Soare.

Cartea In cautarea consonantelor poate fi cumparata online din libraria Humanitas.

Accesul la eveniment este gratuit in baza unei rezervari prealabile prin Eventbook.

”Intreaga istorie a muzicii se afla in prezent pe YouTube. Valentina Sandu-Dediu este o calauza avizata si discreta pe caile, uneori nevazute, ale acestei istorii. E un ghid erudit, insufletit de pasiune, acea pasiune fara de care Valery Larbaud nu s-ar fi obosit, poate, sa-i faca pe James Joyce si pe atatia altii accesibili publicului francez. Cuprinzand o suma imensa de informatii, autoarea scrie o carte in traditia cea mai nobila a muzicologiei si criticii literare. Menirea noastra, spune autoarea, este de a mijloci contactul dintre lumile muzicale. Vorbeste desigur de lumile muzicale, dar si de oamenii, muzicieni sau melomani, care aspira sa traiasca in ele. Caci muzica nu se intalneste totdeauna cu publicul ei chiar din prima clipa. Atins cu prisosinta, scopul cartii In cautarea consonantelor, pe care o tineti in mana, este de a trezi setea de cunoastere a neofitului si de a o redestepta pe cea a cunoscatorului blazat. Cine o citeste nu se va rataci inutil si indiferent prin jungla YouTube-ului. Va rataci incantat, stapan pe curiozitatea sa strunita.” (Andrei Vieru)

”De-a lungul istoriei muzicii, contopirea potrivita, agreabila a sunetelor produse simultan este diferit interpretata, in functie de legi acustice, dar si de sisteme de acordaj diferite, de teorii psihologice si de teorii ale receptarii. Este o cautare obsesiva pentru unii a consonantei, evident raportata la ingredientul care le ofera justificarea: disonanta.” (Valentina Sandu-Dediu)

Valentina Sandu-Dediu a absolvit in 1990 Sectia de muzicologie la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti. A fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, iar in prezent este profesor la Universitatea Nationala de Muzica (unde preda din 1993 istoria muzicii, muzicologie si stilistica) si rector al Colegiului Noua Europa, Bucuresti. In 2008 a primit Premiul Academiei de stiinte Berlin-Brandenburg, acordat de Peregrinus Stiftung. Este autoarea a peste 40 de studii si 300 de articole, precum si a zece carti publicate in Romania si Germania, printre care se numara: Wozzeck, profetie si implinire, Bucuresti, 1991; Ipostaze stilistice si simbolice ale manierismului in muzica, Bucuresti, 1997; Ludwig van Beethoven, Bucuresti, 2000; Muzica noua intre modern si postmodern, Bucuresti, 2004; Rumänische Musik nach 1944, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte, Bucuresti, 2010; Robert Schumann, Bucuresti, 2011; Octave paralele, Humanitas, 2014. A realizat, deasemenea, cateva serii de emisiuni radiofonice. Isi descopera temele predilecte in stilistica si retorica muzicala, in discutia despre manierism si postmodernism in muzica sau in diferite zone ale muzicii noi, indeosebi ale muzicii romanesti. Activitatea sa este completata de aparitiile concertistice si de inregistrari, in calitate de pianista in ansambluri camerale.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Lumea animalelor

Editura Nemi lansează seria Lumea animalelor, pentru micii exploratori

Next Article
reducere

50% Reducere la peste 40.000 de cărți! (doar azi, 12 octombrie 2017)

Related Posts

Total
1
Share