fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

În pădurile Siberiei, de Sylvain Tesson

În pădurile Siberiei, de Sylvain Tesson, carte publicată în 2014 la Editura Philobia. Între februarie şi iulie 2010, Sylvain Tesson a trăit singur într-un loc uitat de lume, într-o cabană din Siberia, în zona lakului Baikal. A avut ca „bagaj al libertăţii” o cantitate însemnată de paste, vodkă din belşug, echipament serios, de munte şi un maldăr de cărţi, printre care opere de Sade, Camus sau Shakespeare. „Libertatea este întotdeauna la îndemână. Trebuie doar să fii pregătit să plăteşti preţul pentru ea”, se spune chiar în debutul acestei cărţi a unei alte viziuni asupra însingurării sau a „retragerii spirituale” sau a „luatului câmpilor” din civilizaţie, cum vreţi să-i spuneţi.

in padurile siberiei

Vezi pretul cu reducere

În orice caz, este greu de imaginat o retragere în condiţii mai aspre. Autorul cărții În pădurile Siberiei taie lemne la temperaturi arctice, sparge gheaţa groasă a lacului pentru apă, petrece ore în şir doar privind lumina care se schimbă încet. Este un adevărat test de rezistenţă şi toţi cei care se plâng că i-a „ucis” viaţa citadină, că-i stresează şi că sunt ultraobosiţi şi cu vieţile scurtate ar trebui să încerce astfel de provocări, indiferent la ce scară. „Eu, cel care voiam să strivesc fiecare secundă şi să extrag totul din ea, am învăţat arta contemplării. Cea mai bună metodă de a observa calmul monahal este să-l practici tu însuţi”. Bineînţeles, simpla venire a primăverii, care trece mult mai neobservată în marile oraşe în afara faptului că oamenii scapă de hainele groase, este aici o binecuvântare şi o uşurare nemaipomenită.

Acest „relenti” funcţionează. Neliniştitul Tesson, un „aventurier” cu premii literare prestigioase la activ, un neliniştit, se vede în Siberia filosofând despre… praf. Are la îndemână spaţiu, solitudine, frumuseţe şi sălbăticie naturală cât cuprinde. „Martie va fi o lună lungă”, spune cel dispus să abandoneze orice ficţiune pentru descrierea apusurilor siberiene sau a imaginii lacului Baikal în ploaie.

Autorul regăseşte culorile, miresmele, aerul, strălucirea „mantiei îngheţate a apei”, soarele şi dealurile tuturor începuturilor. Nu este personajul din Singurătate prea zgomotoasă”, cel care descoperă distrugerea prin indiferenţă, ci dimpotrivă, este cel care găseşte milioanele de nuanţe ale solitudinii. Poate că de fapt acestea sunt adevăratele memorii ale secolului pe care îl parcurgem. Poate că această rupere de civilizaţia care ne-a înrobit în faţa monitoarelor este soluţia împotriva alienării. „Cel mai mare curaj este acela de a înfrunta lucrurile obişnuite. Pentru că ce sunt eu altceva decât un om speriat de lume?”.

Ca parte a unei generaţii care a început să-şi pună serios problema retragerii din „mrejele” colorate şi măsurate în inch ale unei vieţi cvasi-virtuale, Tesson intră, cu experienţa sa şi cu acest volum, în galeria intelectualilor care aruncă în spaţiul public provocarea „Cum ar trebui să trăiască un om?”.

Cartea În pădurile Siberiei, de Sylvain Tesson poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

50% reducere la toate cartile publicate de Editura Integral

Next Article

BookQuizz. Actiunea se petrece intr-o singura zi. Stii cartea?

Related Posts

Total
0
Share