fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Îngăduinţa Nordului, de Philip Hensher

Îngăduinţa Nordului, 600 de pagini de trecere în revistă a Angliei lui Margaret Thatcher (1970), a confuziei deceniului următor, apoi a suflului pe care îl aducea „epoca” Tony Blair în anii 1990. Despre ce „îngăduinţă” este vorba? Despre aceea care nu schimbă nimic în viaţa de fiecare zi, lăsând vremurile să vină şi să plece ca şuvoaiele sub care pietrele tradiţionalismului sunt neclintite de milenii.

ingaduinta nordului

Hensher descrie o societate care nu pare să aibă multe elemente de spectaculozitate, în orice caz nu genul acela de evenimente flamboaiante care fac senzaţie de fiecare dată când vin de peste ocean. Britanicii încă au acel „common sense” (pe care unii l-au numit inerţie, chiar ipocrizia de a nu admite ce este în faţa nasului) spre sfârşitul secolului XX şi autorul reflectă asta descriind cu lux de amănunte viaţa a două familii din clasa mijlocie: Sellers, mai exact Alice şi Bernie, care încă „dorm în acelaşi pat în fiecare noapte” şi copiii lor nu prea agreaţi Sandra şi Francis. Peste drum se derulează existenţa familiei Glover, cu soţii Katherine şi Malcolm şi cei trei urmaşi ai lor: fermecătorul David, visătoarea Jane şi ciudatul Tim. Un eveniment de senzaţie se întâmplă în ziua în care Sellers sosesc în oraş: Malcolm Glover dispare, bănuind o legătură extraconjugală între soţia lui şi Nick, un alt nou sosit care a deschis o florărie cu pretenţii.

În cartea Îngăduinţa Nordului, acţiunea propriu-zisă este un soi de inacţiune, tipic britanică. Este foarte probabil ca Hensher să fi intenţionat cu această lucrare monumentală să demonstreze cum au reuşit aceşti insulari, naţiune care nu se aseamănă cu nicio alta, cuceritori ai mărilor şi posesori ai celui mai întins imperiu colonial care a existat vreodată, să rămână tari ca stâncile de pe ţărmurile insulei lor de peste o mie de ani. Acasă, în Anglia, să-ţi ieşi din fire până într-acolo încât să zdrobeşti cu tocul pantofului o jucărie pe treptele din faţa casei, cum făcuse la un moment dat Katherine Glover, este un moment mai incitant, mai ieşit din comun şi mai savuros decât orice film hollywoodian. De ce? Pur şi simplu pentru că familiile şi principiile rămân de neclintit generaţie după generaţie. Stranie combinaţie când ne referim la cei care au dus suflul civilizaţiei moderne pe toate meridianele şi care au dat restart întregii lumi cu Revoluţia industrială: „Katherine a pus câteva frunze de spanac în castron. Danel a tăiat mărunt, în bucăţi perfecte, peştele şi a uns cu unt o farfurie. Întotdeauna unge farfuriile cu unt, nu poate fi determinat nicicum să nu mai facă asta”.

Din aceste observaţii detaliate ale amănuntelor din viaţa de fiecare zi a britanicului obişnuit, cu obiceiuri, hobby-uri, interioare, fixaţii, caractere distincte şi obsesia pentru corectitudinea comportamentului de acasă reiese ceea ce autorul a găsit cu cale să numească „îngăduinţa”. Pe care unii s-ar putea grăbi s-o catalogheze ca inerţie, dar care cu siguranţă „a ţinut corabia” naţiunii britanice în toate timpurile.

Cartea Îngăduinţa Nordului, de Philip Hensher se gaseste cu reducere la eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece romane pline de aventura

Next Article

Okian prelungeste campania de Black Friday

Related Posts

Total
0
Share