fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: “Foe” de J.M. Coetzee

Editura Humanitas ne asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 7 aprilie, ora 19, la lansarea romanului Foe al scriitorului sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru literatura.

La eveniment vor participa Mihaela Anghelescu Irimia, prof. univ. dr. Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, Andreea Rasuceanu, critic literar, Irina Horea, traducatoarea romanului, si Denisa Comanescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction.

Accesul se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana in data de 7 aprilie, ora 18.30.

Cartea va putea fi cumparata online de aici.

foe

Cu acelasi limbaj plin de intensitate, electrizant din romanul Asteptandu-i pe barbari, J.M. Coetzee reinventeaza in Foe povestea din Robinson Crusoe, atragand cititorului atentia ca arta povestirii presupune in acelasi timp seductie si tiranie.

In 1720, eminentul om de litere Daniel Foe o intalneste pe Susan Barton, candva naufragiata pe o insula pustie. Ea l-a cautat pentru a-l convinge sa scrie povestea incredibila despre misteriosul ei salvator, Cruso, si servitorul acestuia, Vineri, care nu poate vorbi. Pornind de la aceasta metafora, J.M. Coetzee reconstituie aventurile celor trei personaje, intr-o naratiune densa si plina de suspans, al carei mesaj vorbeste despre „adevarul“ povestirii, despre tentatia irezistibila a povestitorului de a-si pune propria amprenta asupra intamplarilor evocate.

Aflata la bordul unui vas al carui echipaj se revolta, Susan Barton este lasata in deriva pe mare, intr-o barca unde se mai afla trupul neinsufletit al capitanului, ucis cu salbaticie in timpul confruntarii. Dupa mai multe zile, ea ajunge pe legendara insula a lui Cruso, din romanul lui Daniel Defoe. Relatia care se leaga intre cele trei personaje – Susan, Cruso si Vineri – e una plina de compasiune si solidaritate, dar are, totodata, zone de umbra care deconspira adevarata natura a raporturilor dintre ei: cruzimea si indiferenta, teama si violenta. In cele din urma, cei trei sunt salvati de echipajul unei corabii care se apropie de insula, dar Cruso moare in timpul calatoriei de intoarcere in Anglia. Susan Barton hotaraste sa-l gaseasca pe Daniel Foe, pentru a-i propune sa scrie despre teribila aventura pe care o traise pe insula. Inainte de a-l intalni va trebui sa infrunte cinismul si rautatea unei societati care vede in Vineri numai un sclav bun de vandut pe bani frumosi, iar in ea o femeie lipsita de moralitate.

“Romanul lui J.M. Coetzee este in acelasi timp o varianta a lui Robinson Crusoe si o subtila parabola despre arta si viata. Relatiile dintre personaje sunt o alegorie a ordinii sociale nedrepte care otraveste Africa de Sud, tara natala a autorului.” (Publishers Weekly).

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece carti magice

Next Article
Detectivii sălbatici

Detectivii sălbatici, de Roberto Bolano

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share