fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lecturi obligatorii: Epopeea Lui Ghilgameş

Povestea regelui sumerian al Urukului este o istore a devenirii umane. Ghilgameş evoluează, învaţă din greşeli, experimentează puterea prieteniei, înfruntă divinitatea, pierde, se teme, este puternic şi slab în acelaşi timp, dominându-şi lumea şi fiind dominat de teama de lumea de dincolo. Capodoperă a literaturii universale, Epopeea Lui Ghilgameş este o oglindă a conştiinţei limitelor umane, care generează tragismul oricărui om ieşit din comun care luptă cu propria condiţie muritoare.

Epopeea-Lui-Ghilgames

Ghilgameş este războinicul-erou. Apoi începe să fie adorat ca divinitate, cultul său fiind pus adesea în legătură cu cel al strămoşilor. Se distinge prin forţă, vitejie, înţelepciune, dar se impune până la tiranie. Fiu al zeiţei Ninsun, preoteasă a zeului-soare Şamaş, şi al unui spiriduş, el este mereu gata de luptă, mai tot timpul mânios, chiar dacă sufletul său este înspăimântat de gândul morţii. În acest context apare Enkidu, cel care se luptă cu Ghilgameş, îi recunoaşte acestuia puterea, dar îi dă şi o lecţie. Cei doi devin prieteni şi decid să plece împreună să-l ucidă pe uriaşul Humbaba. Cei doi supun bestia şi victoria omului în faţa naturii este ilustrată pe deplin.

Ulterior, zeiţa Iştar se îndrăgosteşte de Ghilgameş şi îi propune căsătoria, dar acesta o refuză. Dornică de răzbunare, aceasta îl convinge pe tatăl său, zeul Anu, să-l trimită pe pământ pe Gugalanna, taurul ceresc. Atacat de Enkidu şi Ghilgameş, monstrul sfârşeşte sub sabia lor. Sfidarea zeilor nu poate rămâne nepedepsită şi Enkidu piere, spre disperarea lui Ghilgameş. Regele falnic colindă acum sălbăticia înveşmântat în piei de animale, având ca ţel găsirea legendarului Utnapishtim, cel din urmă rege dinaintea potopului, căruia zeii i-au dat nemurirea. După o călătorie periculoasă, ajunge la vârfurile gemene al muntelui Mashu, la capătul pământului. Hangiţa Siduri încearcă în zadar să îl convingă să renunţe şi să încerce să se bucure de viată cât trăieşte; Ghilgameş este decis să învingă moartea. Nu va reuşi.

Valoarea artistică a acestei opere a depăşit de mult cadrul ei istoric. Reper fundamental al literaturii universal, Epopeea Lui Ghilgameş reuneşte elemente fantastice care abundă şi care sunt simboluri ale eternelor confruntări din interiorul fiinţei omului, chiar superior şi care se crede nemuritor, de la prietenie la diferenţele dintre culturi. În paralel, simplitatea şi stilul plastic conferă poveştii un realism care evocă umanitatea în toată plenitudinea trăirilor ei. Celebrare a vieţii şi lecţie de resemnare în faţa finalităţii ei implacabile, Epopeea Lui Ghilgameş este expresia, în versuri fermecătoare, nemuritoare, a condiţiei umane, în toată splendida ei complexitate.

Cartea Epopeea Lui Ghilgameş se gaseste si online, cu reducere, la Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti Romantice: "Pasiuni mocnite" de Julie Garwood impreuna cu Libertatea pentru femei

Next Article

Eu plec, de Jean Echenoz

Related Posts

Total
0
Share