Pentru a întâmpina 1 Iunie – Ziua Copiilor așa cum se cuvine, am alcătuit o listă cu cărți pentru copii, plecând de la emoținanta poveste a motanului Zorbas și a pescărușei Kengah și ajungând până în Alaska, acolo unde descoperim prietenia Juliei cu o haită de lupi.
Literatura pentru copii nu este doar pentru copii sau pentru cei direct implicați – autori, ilustratori, și este minunat să te pierzi oricând sau cât de des poți printre paginile frumos ilustrate, chiar dacă teoretic te încadrezi în rândul adulților responsabili.
LA MULȚI ANI, DRAGI COPII!
LA MULȚI ANI, DRAGI PĂRINȚI CU SUFLET DE COPIL!
Minunea în 365 de zile, de R.J. Palacio
În Minunea în 365 de zile îl cunoaștem mai bine pe profesorul Browne, care povestește aici conversații avute cu Auggie, Julian, Summer, Jack Will și alți elevi pe care i-a ajutat să-și vadă viețile într-o lumină nouă.
Fiecărei zile din an îi sunt atribuite vorbe bine alese ale unor personalități remarcabile precum Anne Frank, Martin Luther King Jr., Confucius, Goethe, Sappho, dar și ale unor cititori ai Minunii care i-au trimis propriile lor aforisme lui R.J. Palacio. Iar toate cele 365 de precepte incluse în această carte au același fir călăuzitor: celebrează bunătatea sufletului, puterea inimii și tăria voinței.
Peste 6 milioane de oameni au citit Minunea, un bestseller aflat pe locul întâi în topul New York Times, și l-au îndrăgit pe Auggie Pullman, un băiat obișnuit cu o față neobișnuită. Este cartea care a inspirat mișcarea „Alege să fii bun“. În Minunea, cititorii au făcut cunoștință cu memorabilul profesor Browne, un mare colecționar de precepte, printre altele.
Prietenii copilăriei mele, de Wilson Rawls
Roman aflat în Top 100 cele mai bune cărți pentru copii din toate timpurile realizat de “School Library Journal”
Billy locuiește la poalele munților Ozark, unde de dimineața până seara hălăduiește prin păduri și lunci și cunoaște toate ascunzișurile și potecile din împrejurimi.
De când se știe își dorește din tot sufletul doi câini de vânătoare și, când vede că părinții lui nu își pot permite așa ceva, băiatul muncește și strânge fiecare bănuț ca să-și împlinească visul. În curând, Billy și cei doi copoi ai lui devin cei mai faimoși vânători din ținut. Istețimea câinilor, devotamentul și curajul lor îi uimesc pe toți, și Billy știe că niciun băiat nu are cum să fie mai fericit ca el.
“O poveste nespus de emoționantă.” – The New York Times Book Review
“O carte captivantă despre iubire și aventuri pe care nu o vei uita niciodată.”- School Library Journal
Băiatul miliardar, de David Walliams
Ce i-ar putea lipsi celui mai bogat băiat de 12 ani din lume?
Continuând tradiția de mare povestitor a lui Roald Dahl, David Walliams creează o poveste amuzantă, captivantă și provocatoare despre cele mai valoroase lucruri din viață.
Faceți cunoștintă cu Joe Bostan, cel mai bogat băiat de 12 ani din lume!
Joe are tot ce și-ar putea dori vreodată un copil: toate jocurile video din lume, propria mașină de curse, un câine-robot din Japonia și chiar un cinematograf 3D IMAX în pivniță.
Dar toate acestea nu reușesc să compenseze ceea ce-i lipsește cu adevărat lui Joe: un prieten…
Julie din neamul lupilor, de Jean Craighead George
Cum ar fi să te trezești în mijlocul sălbăticiei arctice și să trăiești așa cum poate nici n-ai îndrăznit să îți imaginezi vreodată? Ei bine, Julie, sau Miyax, pe numele ei de eschimosă, se aventurează singură prin inima Alaskăi, înfruntând gerul și primejdiile.
Extrem de descurcăreață și curajoasă, se împrietenește și trăiește alături de prietenii ei: o haită de lupi. Studiindu-i, ajunge să-i cunoască după felul în care se mișcă, respiră sau privesc. Își construiește adăposturi, vânează și se simte mai bine trăind ca un eschimos adevărat decât ca o albă civilizată.
Jean Craighead descrie subtilitățile vieții de eschimos, obiceiurile animalelor, durerosul proces al maturizării și combină aceste elemente într-o carte de aventuri palpitantă, care spune, în același timp, și o poveste tulburătoare de dragoste. (School Library Journal)
“O carte foarte greu de uitat pentru oricine iubește natura.” (Boston Globe)
Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare, de Luis Sepulveda
Despre prietenia uimitoare dintre motanul Zorbas și pescărușa Kengah
Motanul Zorbas trăiește liniștit într-o familie prietenoasă din portul Hamburg. Stă la soare torcând fericit, iar din când în când dă o fugă peste acoperișuri și se întâlnește cu ceilalți motani din port pentru un festin cu sardine si calamari.
Până într-o zi, când somnul îi e întrerupt pe nepusă masă de apariția unei păsări care se prăbușește pe balcon. E Kengah, o pescărușă ale cărei aripi îmbibate cu petrol n-au mai lăsat-o să zboare. Kengah e foarte bolnavă, dar știe că urmează să facă un ou. Îi cere lui Zorbas să-i promită trei lucruri: că nu va mânca oul, că o să aibă grijă de pui și că îl va învăța să zboare. Iar Zorbas va trebui să-și țină promisiunea, pentru că un motan nu își încalcă niciodată cuvântul dat.
Casa secretelor, de Chris Columbus, Ned Vizzini
Fraților Brendan, Eleanor și Cordelia Walker nu le-a lipsit niciodată nimic. Până într-o zi când tatăl lor, doctorul Walker, are un accident bizar și rămâne fără serviciu. Familia este obligată să se mute în alt oraș, într-o veche casă victoriană. Nici nu le-ar fi trecut vreodată prin minte celor cinci că mutarea lor avea să dezlănțuie forțe magice nebănuite.
Lucruri dintre cele mai ciudate încep să se petreacă în jurul lor și pe neașteptate cei trei frați se trezesc captivi într-o lume bizară, unde o ceată de războinici medievali, niște pirați amenințători și o vrăjitoare rea le-au pus gând rău.
Lupta se duce pe viață și pe moarte, iar cei trei frați trebuie să o câștige ca să-și recapete părinții și să fie din nou acasă.
“Un montagne russe foarte abrupt și aventuros despre puterea ascunsă a cărților, în Casa secretelor descoperim o vrăjitoare care-ți dă fiori, trei frați ingenioși, mult fantasy și suspans.” – J.K. Rowlin
Nic Năstrușnic și casa bântuită, de Francesca Simon
Nic Năstrușnic e tare ocupat. Petre Perfect stă tot timpul în fotoliul negru și confortabil din sufragerie și acum Nic trebuie să-l recupereze ca să se uite liniștit la emisiunea lui preferată.
Este invitat la Centrul TV și are în sfârșit șansa să-și măsoare puterile cu participanții lui favoriți. Și asta nu-i tot: la școală se organizează un târg, iar Nic Năstrușnic e hotărât să câștige marele premiu. Iar când părinții pleacă în concediu, pe el îl lasă într-o casă bântuită.
Vezi aici toată colecția Nic Năstrușnic
Din aceeași serie:
- Nic Năstrușnic
- Nic Năstrușnic și clubul secret
- Nic Năstrușnic și Zâna Măseluță
- Nic Năstrușnic și lupta cu păduchii
- Nic Năstrușnic și dansul banilor