fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Mesagerul”, de Markus Zusak (Editura RAO)

Pentru „Mesagerul”, Ed Kennedy este ales, din motive numai de creatorul său, Markus Zusak, să îndeplinească misiuni deloc uşoare. Şi asta pentru că nu este mai mult decât un băiat obişnuit, de 19 ani, care trăieşte simplu alături de nişte amici nici ei remarcabili prin ceva, de un câine care bea cafea şi de prietena Audrey, e care este îndrăgostit fără speranţă (de sex, pentru că altfel şi ea este îndrăgostită de el, dar nu vrea o relaţie). Ed, care conduce un taxi şi face faţă cu mult stoicism aversiunii propriei mame faţă de el, este implicat într-o zi într-un jaf ratat din postura de erou şi de aici începe totul (chiar dacă nu are stofă de erou iar „faţa lui uluită se putea vedea pe prima pagină a tuturor ziarelor”).

mesagerul

Într-o zi primeşte în căsuţa poştală o carte de joc cu trei adrese. La prima vede zi după zi un beţiv abuzându-şi soţia. Nu intervine, pentru că „este mic şi slab, iar soţul violator este ca un zid de cărămizi”. La o a doua adresă, lucrurile sunt mai calme: o bătrână îl numeşte Johnny şi îl face să-i citească mereu din „La răscruce de vânturi”. Ed află apoi că Johnnny este aşteptat de femeie de pe vremea războiului mondial… În al treilea caz, o fată aleargă cam împiedicat, din cauza pantofilor nepotriviţi, în fiecare dimineaţă, prin parc. Într-o zi, Ed îi dă tatălui ei o cutie goală de pantofi. În dimineaţa următoare, fata aleargă desculţă, dar mult mai frumos decât înainte şi îl consideră un sfânt. Cu încrederea în sine restaurată, Ed se înarmează, îl îmbată bine pe agresorul de la prima adresă, apoi îl cotonogeşte cu arma. Violentul soţ dispare din oraş.

”Mesagerul” – o carte cu stil si mult umor…

Autorul „Hoţului de cărţi” nu se dezminte. Are un stil fermecător, personajele sunt rupte din viaţă, credibile şi pline de umor, empatia cititorului cu ele declanşându-se instantaneu. Acţiunea din „Mesagerul” nu lipseşte, suspansul este la locul lui fără să fie strident, firescul lucrurilor are explicaţii la fel de fireşti, tabloul general este ca viaţa însăşi, cu mistere şi iluminări, cu ezitări şi momente de curaj inexplicabil. Este Ed un erou? Este un anti-erou? Este un adolescent picat din lună în mijlocul unor evenimente pe care nu le poate controla, deşi se află în mijlocul lor (câţi dintre noi nu sunt în această postură…)? Cine se află în spatele mesajelor pe care le primeşte şi al direcţionării spre situaţii care necesită intervenţia lui? Şi cum sunt percepute aceste intervenţii când soluţia pentru a anima o biserică goală, de pildă, este prin organizarea unei petreceri la care se serveşte bere pe săturate?…

Cartea „Mesagerul”, de Markus Zusak poate fi cumpărată cu reducere de aici: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti ieftine: ziua marilor oferte - 50% reducere la 50.000 de carti

Next Article

Carti de vacanta cu pana la 90% reducere + transport gratuit

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share