fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Mistuiţi, de David Cronenberg

mistuitiÎn Mistuiți, cea dintâi povestire a regizorului David Cronenberg („Cosmopolis”, „Dangerous Method”) are două planuri: unul previzibil, celălalt dimpotrivă. Pe nivelul previzibil se află tratarea subiectului captării şi expunerii vieţii tuturor ca pe o gigantică peliculă. În planul surpriză dăm de o poveste cu adevărat specială, care abordează relaţia dintre „consumism” şi felul în care acesta ne „consumă” în calitate de boală a secolului.

Călătoria nebună prin toată lumea după subiecte de senzaţie a doi jurnalişti, Nathan şi Naomi, este ilustrarea felului în care dacă nu eşti senzaţional, şocant, nu exişti, la fel cum dacă eşti discret nu exişti. Totul este ca pe o tarabă imensă, viaţa fiecăruia este sfâşiată în bucăţi şi transmisă live, pentru o distracţie mult asemănătoare cu a vechilor romani care dădeau creştini pradă leilor. Doar că „leii” de azi sunt oameni. Atât am reuşit să schimbăm în atâtea secole.

Naomi este „pe urmele” unui cuplu francez de genul Sartre – Simone de Beauvoir, pe numele lor Aristide şi Celestine Arosteguy. Aristide fuge prin toată lumea de acuzaţia că şi-ar fi ucis şi mâncat soţia. Naomi îl urmăreşte până în Japonia, unde bărbatul îi spune: „Mă aştept să percep rezonanţele unui Hannibal Lecter”. În acelaşi timp, Nathan desoperă un chirurg ungar sinistru, dr. Molnar, care are obiceiul de a-şi fotografia pacienţii drogaţi în pielea goală, expunându-i apoi la barul de peste drum. Nathan chiar face sex cu o pacientă condamnată a acestui medic, având surpriza să audă remarci ca „atâta vreme cât sunt vie, nu am alt element de seducţie decât mirosul morţii, parfumul meu letal”. Şi nu este doar o parabolă, întrucât Nathan se alege cu o boală cu transmitere sexuală despre care se credea că a dispărut şi pe care o duce frumuşel cu el peste tot, graţie meseriei pe care o practică. În încercarea de a se vindeca prin intermediul medicului care a descoperit-o, află că acesta este o femeie din Parisul tuturor depravărilor… şi află şi cititorul tot ce înseamnă asta.

Pe lângă toată această fascinaţie pentru sex, expunere, scandalos şi şocant, Mistuiţi pune un accent major pe ideea unora că trebuie să aibă toate gadgeturile moderne – de la aparate de fotografiat ultraperformante pentru imaginea perfectă până la smartphone-urile capabile să înregistreze şoapte în depărtare. În secunda în care le au, încep să „poftească” după cele care sunt pe cale de a se inventa.

Sunt condamnaţi precum personajul din mitologia greacă Tantalus, cel care se apropia la un pas de mâncare şi de apă doar pentru ca acestea să se retragă în clipa în care voia să le atingă. Sunt foamea şi setea omului modern, de nepotolit, cu luciditate observate de un cineast de calibrul lui Cronenberg şi captate într-o poveste intensă, viziune suprarealistă a marilor şocuri ale mileniului trei pentru o specie de departe inevoluată pentru a le suporta.

Cartea Mistuiţi, de David Cronenberg se găsește online la Libris / eMAG / Elefant.

 

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri carti

Doar azi, 6 ianuarie, 45% reducere la mii de cărți + o carte cadou. Vezi voucherul!

Next Article
amintirile colonelului lacusteanu

Eveniment Humanitas: discutie despre ”Amintirile lui Grigore Lacusteanu”

Related Posts

Total
0
Share