fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Momo, de Michael Ende

Momo este o fetiţă care a fugit de la căminul de copii şi s-a ascuns în ruinele unui teatru uitat. Are o însuşire specială – ştie să asculte, aşa încât oamenii se simt bine în preajma ei, capătă încredere şi curaj: să povestească, să inventeze poveşti, să se joace. Aşa că Momo îi ajută pe copiii şi adulţii din oraş. De pildă, Nino cârciumarul şi Nicola zidarul se împacă doar pentru că vorbesc în prezenţa lui Momo, Gigi Ghidul trăieşte din poveştile inventate spuse pentru turişti, iar Gigi şi Beppo Măturătorul trăiesc simplu, cu bucurie, fiecare clipă.

momo

Pe parcurs, Momo, Gigi şi Beppo devin prieteni şi încearcă să-i salveze pe oameni de domnii cenuşii care, sub pretextul că îi ajută să economisească timpul, îl fură pentru propria existenţă. Ei se insinuează discret în oraş, se dau drept prietenii oamenilor şi le fură clipele. Copiii sunt inamicii lor, pentru că sunt greu de convins să economisească timp, cu atât mai mult Momo, cu însuşirea ei specială de a asculta pământul, oamenii şi auzi muzica clipelor. Lupta, aşadar, se va da între Momo şi domnii cenuşii, iar Beppo şi Gigi o ajută. Momo este ghidată şi de ţestoasa Casiopeea spre Uliţa Niciunde, la maestrul Hora, care are grijă de curgerea firească a timpului, ca el să se nască din trecut şi să treacă în viitor. Cu toată spaima şi cu tot frigul, cu tot golul făcut în jurul ei, Momo le va reda clipele furate oamenilor, adică plăcerea şi bucuria de a-şi trăi timpul.

Care sunt punctele irezistibile ale fermecătoarei poveşti? Personajele negative sunt originale – hoţii de timp promit un viitor de aur contra economisirii de timp, în… timp ce intenţia este nefastă pentru oameni. Apoi, singurii care văd în spatele perdelei de fum sunt copiii, deveniţi eroi unici, frumoşi şi inocenţi. Nu în ultimul rând, proza densă, dar clară pe care o foloseşte Ende atrage imediat toate categoriile de cititori. Pentru că în spatele scenei principale sunt şi câteva adevăruri ale adulţilor: „Rareori trăieşti mai surprinzător, mai fertil, ca atunci când îţi pierzi timpul. De fapt, numai atunci poţi asculta cu adevărat”.

Romanul Momo, de Michael Ende poate fi cumparat cu reducere de la eMAG / Libris / Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment Humanitas: despre betseller-ul "Ora de aur" de Ann Leary

Next Article

Lolita, de Vladimir Nabokov

Related Posts

Total
2
Share