fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Nadja, de Andre Breton

În octombrie 1926, Andre Breton a observat pe stradă o tânără sărăcăcios îmbrăcată, dar delicată, care înainta spre el pe stradă. „Nu mai văzusem niciodată asemenea ochi. Fără ezitare, am intrat în vorbă cu ea”. I-a spus că îşi spunea Nadja, „pentru că în ruseşte este începutul cuvântului spreranţă”. Timp de câteva zile s-au întâlnit constant, iar aceste întâlniri au avut deseori momente stranii, până când Breton, obosit de comportamentul bizar al femeii, a început să se retragă. În final, mărturiseşte că fusese avertizat că „Nadja era nebună”.

nadja

Reflecţiile din cartea lui Breton sunt însoţite de 44 de imagini – fotografii, fragmente de documente, desene artistice şi unele realizate de Nadja însăşi. Nu este vorba despre un roman, chiar dacă redarea explicită, prin intermediul imaginii, a tuturor locurilor de întâlnire ale celor doi (străzi, restaurante etc) ar putea duce către această concluzie. Pe de altă parte, nu se poate vorbi nici despre o lucrare autobiografică, chiar dacă în imagini sunt surprinşi artişti ai epocii cum ar fi suprarealiştii Paul Éluard, Benjamin Péret, Robert Desnos sau actriţa Blanche Derval, precum şi Breton însuşi.

Interesant şi intrigant totodată este faptul că Nadja nu apare în nicio fotografie, dând celui care răsfoieşte aceste pagini atât de speciale senzaţia că aceasta a fost mai mult un spirit, o inspiraţie, o muză pentru un autor fermecat de prezenţa ei decât o entitate în carne şi oase. Nu-i aflăm nici măcar numele real, singurul indiciu al existenţei acestei femei făcute celebre de clipa divină a unui artist fiind un montaj care îi înfăţişează ochii, realizat de Breton şi inclus în ediţia de buzunar a cărţii, din 1964.

Cine a fost, totuşi, misterioasa Nadja, personaj tragic şi tulburat devenit subiect al unuia dintre cele mai faimoase portrete literare ale Suprarelismului? A fost Léona Camile Ghislaine D. (în ciuda eforturilor consistente şi îndelungate, biograful lui Breton nu a reuşit să-i identifice numele de familie), născută în Lille, în 1902, care avusese un copil pe vremea adolescenţei şi apoi îl lăsase în grija părinţilor pentru a pleca la Paris. După o existenţă sărăcăcioasă, bolnavă de nervi, a ajuns într-un azil. Cu toate că se manifestă împotriva acestor stabilimente la finalul cărţii, Breton nu a vizitat-o niciodată pe Nadja la Ballieul, iar ea nu a avut niciodată în mână cartea care a făcut-o faimoasă şi nemuritoare: „Frumuseţea este cutremurătoare sau nu este deloc”.

Cartea Nadja, de Andre Breton o poti cumpara, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carte cu autograf: ”O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Next Article

Intalnire cu Rui Zink la Libraria Humanitas de la Cismigiu

Related Posts

Total
0
Share