fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Nimeni nu se salvează singur, de Margaret Mazzantini

Delia şi Gaetano se întâlnesc să ia masa pentru a discuta despre vacanţa copiilor lor, Cosmo şi Nico. Adulţii sunt separaţi, de aici se porneşte în aventura consumată pe parcursul cinei cu ajutorul unor flashback-uri care poartă cititorul înapoi, la adâncurile relaţiei lor de până atunci.

  • Nimeni nu se salveaza singurCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
  • Traducator: Gabriela Lungu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 208
  • ISBN: 978-973-46-3738-6

Desfăşurarea cărții Nimeni nu se salvează singur este lentă şi intensă. Cândva, Delia fusese o fată nesigură, anorexică, plină de probleme, în ciuda faptului că era fermecătoare. Aici mesajul subliminal al cărţii este limpede: puterea de a ne regăsi frumuseţea păleşte în faţa modei agresive, cu canoane care pot ucide fizic sau psihic. La rândul său, Gaetano fusese un crai. Atraşi iremediabil unul de celălalt, tinerii au trăit o pasiune profundă, au construit o familie şi au visat la viaţa perfectă în doi. Şi din nou transpare mesajul subliminal: nimeni nu se schimbă cu adevărat. Într-o zi, bărbatul îşi înşeală soţia, iar aceasta cade din nou în ghearele anorexiei, boală văzută ca „zonă de confort”, răul pe care totuşi îl ştii cel mai bine şi cu care faci faţă răului mai mare.

Atmosfera cărţii Nimeni nu se salvează singur taie răsuflarea cititorului, întrucât Mazzantini se dovedeşte expertă în a alterna la cote maxime trecutul pasional şi prezentul tensionat, marcat de resentimente. Reflexii ale cuplurilor contemporane, cei doi sunt în căutarea fericirii pierdute, dar rămân frustraţi, nu se pot suporta, detestă şi detaliile pe care în trecut le iubeau la celălalt. Întreaga cină este un melanj de râs şi plâns, de furie şi tandreţe, faţă în faţă aflându-se un burlac cinic şi o femeie melancolică, prăbuşită în ea însăşi dintr-un rai îndepărtat.

O memorabilă scenă de final le pune celor doi în faţă un personaj pe moarte care le spune că nimeni nu se salvează singur. Cei doi se privesc şi ştiu că se iubesc, ştiu că doresc o viaţă împreună, dar sunt complet lipsiţi de curajul de-a o lua de la capăt, chiar dacă răspunsul le-ar putea aduce împlinirea. Au fost acolo, sus, şi ştiu de la ce înălţime se poate cădea. Va învinge iubirea sau prudenţa anostă? „Şi dacă suntem un vis pe care îl visează altcineva? Dacă suntem doar un gând pe care îl gândeşte altcineva?”.

Margaret Mazzantini a scris o carte memorabilă, pe care soţul ei, regizorul Sergio Castellitto, a ecranizat-o fără greş, reuşind să dubleze cu forţa imaginii ecoul emoţiei care transpare din fiecare rând.

Cumpara cartea Nimeni nu se salvează singur, de Margaret Mazzantini de la eMAG / Libris / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ogorul, de Pearl S. Buck

Next Article

Nord-Vest, de Zadie Smith

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share