fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Odiseea, de Homer

odiseeaPoate unul dintre atu-urile unei cărţi mari, care străbate vremurile şi rămâne proapătă şi perenă, este forţa de a captiva mereu dincolo de toate comentariile pe care le suscită.

Cumpara cartea cu reducere

Ani după încheierea Războiului troian, eroul grec Ulise tot nu s-a întors acasă, în Itaca. Mai toţi cred că a pierit, dar nu şi cititorii lui Homer, care află imediat că „cel isteţ ca un proverb” este ţinut ostatic pe insula zeităţii Kalypso, care îl învăluie în plăceri. Mai mult, zeul mării, Poseidon, nu are dorinţa de a-l lăsa pe Ulise să se întoarcă, aşa încât eroul nostru habar nu are că acasă, în Itaca, soţia lui este asaltată de un card de peţitori nedoriţi. Iar fiul său, Telemah, acum adolescent, primeşte o vizită (în vis, fireşte) de la zeiţa înţelepciunii, Atena, care îl sfătuieşte să intensifice acţiunile de căutare a tatălui său. Ca element adiacent, Telemah află că la întoarcearea din război, unul dintre învingători, Agamemnon, fusese ucis de nevastă, Clitemnestra, şi de amantul ei… apoi fuseseră amândoi răpuşi de fiul lui Agamemnon, Oreste. În timp ce tânărul este plecat, peţitorii pun la cale uciderea lui la întoarcere.

Zeii nu stau degeaba, harţa dintre ei nefiind cu nimic mai prejos (doar o chestie de altitudine, până la urmă…) de gâlccevile obişnuite ale oamenilor. Atena intervine la tatăl ei, Zeus, pentru a-l elibera pe Ulise din mâinile lui Calypso, doar pentru a cădea, din pricina intervenţiei lui Poseidon, în mâinile altei femei, de data asta muritoare, care se îndrăgosteşte pe loc de el. Îl duce la părinţi şi, pentru a le răsplăti ospitalitatea, Ulise le povesteşte prin ce a trecut până la acest moment: cum a părăsit Troia, cum a trecut prin furtuni aprige, cum a scăpat de mâncătorii de flori de lotus, cum l-a păcălit pe ciclopul Polifem şi cum l-a lăsat fără vedere fără să ştie că era fiul atotputernicului Poseidon, cum a ajuns pe insula vrăjitoarei Circe, care i-a transformat pe toţi în porci, cum a ajuns în lumea de dedesubt, infernul zeului Hades, unde l-a întâlnit pe Ahile…

Odiseea este aventura completă şi lecţia integrală. Tot ce s-a scris după ea (poate mai puţin literatura SF, dar nici asta nu este foarte sigur) poate fi considerat o literatură de variaţiuni pe aceleaşi teme. De aceea este indicat să fie citită la timp şi recitită în timp.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Precomanda ”Mr. Mercedes” de Stephen King si ai 30% reducere

Next Article

Top 200 carti de la Editura Polirom cu pana la 77% reducere

Related Posts

Total
0
Share