fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ogorul, de Pearl S. Buck

Mărirea şi decăderea lui Wang Lung şi a familiei sale au dat literaturii universale una dintre cele mai apreciate cărţi – Ogorul – piatra de temelie a acordării Premiului Nobel pentru Literatură lui Pearl S. Buck.

  • ogorulCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM. Esential
  • Traducator: Ioana Oprica
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 328
  • ISBN: 978-973-46-3737-9

Wang Lung se însoară cu sclava familiei bogate pentru care lucrează şi el, O-Lan. Moşierii Hwang decad încet, consumând opiu şi cheltuind orbeşte. Greu, dar sigur, Wang Lung adună suficienţi bani pentru a cumpăra pământ de la familia Hwang. Apoi vine foametea. Într-o evoluţie cutremurătoare, asistăm la felul în care foamea o duce la nebunie pe prima fiică a cuplului, apoi la scenele în care mama îşi ucide a doua fiică spre a nu o vedea chinuindu-se şi pentru a da o şansă în plus familiei care mai are doi băieţi.

Seceta şi foametea devin endemice şi gonesc familia spre sudul mai puţin atins de nenorociri. Fac o călătorie teribilă pe jos şi ajung în oraşul în care totul este diferit şi străin. Trăiesc în cea mai neagră mizerie, mănâncă din mila publică, cerşesc. Dar nu renunţă la pământul lăsat în urmă şi la care visează să se întoarcă. Uneori mai şi fură.

În toiul unor violenţe în care este amestecat fără să vrea, Wang Lung cruţă viaţa unui bogătaş contra unei sume de bani, iar O-Lan, considerată unul dintre cele mai puternice personaje din literatura universală, se întâmplă să sustragă o mână de bijuterii. Familia se întoarce astfel la ferma pe care o transformă într-una tot mai prosperă. Se mai nasc soi copii, fată şi băiat, gemeni, iar cu bijuteriile ascunse de nevastă Wang Lung cumpără şi ce mai rămăsese din fosta splendoare a moşierilor la care fusese cândva argat. Copiii merg la şcoală şi, acum prosper, Wang Lung îşi ia o concubină, trădare care o bagă în mormânt pe O-Lan. Odată cu moartea ei încep să se năruiască şi visele bărbatului care, ajuns la bătrâneţe, vede cum fiii lui pun la cale să vândă ferma plătită cu o viaţă de suferinţă.

Ogorul a câştigat premiul Pulitzer în 1932 şi a fost cea mai bine vândută carte în SUA doi ani la rând. Este prima din trilogia care mai cuprinde „Fii” şi „O casă destrămată”. Remarcabil este faptul că Ogorul a fost cartea care a pregătit psihic populaţia americană pentru ideea că China ar putea fi un aliat al SUA în războiul împotriva Japoniei.

Cumpara romanul Ogorul, de Pearl S. Buck de la eMAG / Libris / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Cum sa devii imparateasa" de Heather Webb

Next Article

Nimeni nu se salvează singur, de Margaret Mazzantini

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share