fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Orb prin Gaza, de Aldous Huxley

Orb prin GazaPrimele decenii ale secolului trecut au dat literaturii universale cărţi şi personaje care mai de care mai relevante pentru o cumplită decadenţă şi cea mai pură plictiseală care se poate imagina într-o lume dezvoltată, a luxului fără sens, a existenţei fără direcţie. Una dintre poveştile care abordează această temă şi reuşeşte să fie considerată una dintre cele mai bune cărţi ale unuia dintre cei mai străluciţi scriitori ai secolului trecut este Orb prin Gaza.

Anthony Beavis este exponentul unei elite care bălteşte în propia viaţă. Merge la şcoală, apoi la colegiu, are tot felul de amici la fel de înstăriţi şi o serie de aventuri romantice care nici nu-l satisfac emoţional, nici nu-l îndreaptă către ceva. Deziluzia lui creşte odată cu înaintarea în vârstă şi Huxley este un maestru în a descrie labirintul interior al unui om care se pregăteşte să trăiască fără ţel. Beavis este aşadar un tânăr libertin cinic, care se maturizează mimetic în vacuum-ul social de după Primul Război Mondial şi nu-şi găseşte împlinirea nicăieri – nici la Oxford, nici printre prieteni, nici în mijlocul aventurilor scurte (care includ şi un tandem mamă-fiică). Este meritul autorului să îndrepte cititorul, în stilul îndrăzneţ şi netradiţional al scriiturii care îl caracterizează, către momentul în care, din plictiseală, desigur, Beavis este atras către marxism de către un amic care se sinucide ulterior, şi ajunge să lupte umăr la umăr cu revoluţionarii mexicani, atras în asta de un alt amic de şcoală, care îşi va pierde un picior în aventura cu pricina. Se întoarce în Anglia şi, în sfârşit emoţionat de ceva şi direcţionat ca atare, eroul devine un pacifist convins şi militează pentru o filosofie complicată, preţioasă, sofisticată, a unui soi de misticism.

Aldous Huxley este foarte personal în cartea Orb prin Gaza. Dar asta nu înseamnă că nu-i păstrează poveştii încărcătura semi-ironică, stilul tăios pe alocuri, profund şi sinuos în alte pasaje, sau că nu păstrează echilibrul în a descrie lumea şi a poziţiona eroul. Personajele sale au o atitudine faţă de cele mai importante chestiuni care îl macină pe scriitor, aşa cum i-au preocupat pe toţi intelectualii şi artiştii acelor vremuri: relaţiile interumane, spiritualitatea epocii, politica radicală şi manifestările ei violente.

Toate aceste aspecte stau cumva în decorul unei acţiuni tip mozaic în timp, cu treceri şi întoarceri, cu salturi în perioadele cele mai relevante ale lui Beavis, care aici este student, acolo este amantul unei anume Helen, dincolo este un scriitor ratat. Ansambul dă la iveală faptul că în lumea imaginată de Huxley, relaţiile sunt non-relaţii, credinţele sunt doar manifestări extreme (ba revoluţie, ba pacifism) ale aceleiaşi lipse de direcţie şi de discernământ social, preocupările sunt doar oglinzi pentru hologramele aceleiaşi eterne plictiseli susţinute de conturi consistente. „Una dintre marile atracţii ale patriotismului este că ne îndeplineşte cele mai întunecate dorinţe. Putem să agresăm şi să înşelăm şi, mai mult, să ne simţim plini de virtuţi pentru asta”.

Citiţi!

Cartea Orb prin Gaza, de Aldous Huxley poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
8
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Misterul Cinei de pe urma

Lansare de carte: Misterul cinei de pe urma, de Brant Pitre

Next Article

Lista Anutei: Zece carti dupa care s-au facut seriale

Related Posts

Total
8
Share