fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Pe plaja Chesil, de Ian McEwan

„Erau tineri, educaţi, neiniţiaţi în ceea ce era noaptea nunţii lor şi trăiau într-un timp în care conversaţiile despre dificultăţi sexuale erau practic imposibile”. Cine sunt cei doi eroi ai lui McEwan?

pe-plaja-chesil

Edward Mayhew, istoric, şi Florence Ponting, violonistă. Care este timpul în care îşi consumă drama conjugală? 1962. Unde? Pe plaja Chesil. Acestea fiind stabilite, cititorul se adânceşte într-o noapte plină de neprevăzut, aproape ireală.

Edward şi Florence, proaspăt căsătoriţi, sunt în luna de miere. Îşi iau cina nupţială în camera cu vedere la mare, în prezenţa, incomodă de altfel, a doi chelneri. Unde se produce clivajul? Poate în atitudinea lui Florence, care preferă să n-o atingă nimeni, nici măcar bărbatul pe care îl iubeşte şi pe care „l-a luat” pe viaţă. A citit un manual în materie, dar nu a rămas decât cu un sentiment de jenă vizavi de termenii de acolo (mucoase, membrane, penetrare etc).

De partea cealaltă a mesei – şi a viselor matrimoniale – o altă atitudine: Edward se entuziasmează dinainte la gândul plăcerilor care îl aşteaptă, acum că a făcut totul ca la carte şi s-a însurat. Aceste două feluri de a privi sexualitatea au mai intrat în coliziune anterior, dar cine a stat să le dea importanţă? Iubirea părea mai mare decât lumea.
Întreaga naraţiune curge în detalii la care autorul se dovedeşte maestru: felurile de la masă, marea agitată în contrapondere cu o piesă fină de mobilier, sticla cu vin franţuzesc, planul comun de a strânge pietricele împreună „ca să vadă dacă furtuna făcuse ordine pe plajă”.

Ceea ce descoperă amândoi (culmea, conştienţi că tânăra s-ar putea să fie „frigidă”, ceea ce era considerat o boală înainte de revoluţia sexuală) este departe de ce şi-au imaginat. Aici autorul întrerupe clipa nupţială cu două capitole excelente care dezvoltă felul în care cei doi au căutat „semne” cu ajutorul cărora s-au convins singuri că sunt sortiţi unul altuia. Iar nunta lor este văzută ca urmarea previzibilă a situaţiei dramatice din familia lui Edward, a cărui mamă a înnebunit din cauza războiului, şi a felului sufocant în care părinţii lui Florence îi controlau viaţa. Tinerii sunt uşuraţi să se poată căsători… din motive ce se vor dovedi greşite.

Cartea Pe plaja Chesil pare o poveste, fiind scrisă în felul acela fluid specific lecturilor profunde, pline de simboluri. Dar autorul mizează pe realitatea că eşecul relaţiei sexuale poate distruge orice cuplu şi orice iubire. Noaptea care stă să înceapă pentru tinerii căsătoriţi din „Pe plaja Chesil” are tot felul de semnale în această direcţie.

Cartea Pe plaja Chesil, de Ian McEwan poate fi cumparata cu reducere de la eMAG / Libris / Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "O aventura secreta" de Mary Balogh

Next Article

Carti cu Libertatea: "Inselatoria" de Christina Dodd

Related Posts

Total
0
Share