fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Povestea noului nume, de Elena Ferrante

povestea noului nume„…fiecare își poate aminti de o astfel de prietenie marcatoare de destin din copilărie”, nota „Bookuria” despre cartea „Prietena mea genială”, de aceeași autoare. Și din nou, în această componentă a unei serii de excepție, cu titlul Povestea noului nume, descoperim strania amprentă a unui tip de narațiune cu totul ieșit din comun.

Provocarea cărții Povestea noului nume este relația interumană. În interiorul unei povești de o prospețime remarcabilă, care nu vrea să aibă de-a face cu închistările modelor de un răstimp sau altul, întâmplarea crește majestuos și liber. Scena este aceeași: Napoli. Un oraș special, cu dialectul lui, cu viața lui nocturnă, cu violențele de la colț de stradă și cu un farmec abraziv greu de trecut cu vederea. În urmărirea prieteniei dintre Lila Cerullo și Elena Greco dăm de extraordinar la fiecare pas al unor vremuri extraordinare. Nimic nu este în tipicul pe care-l știe omul mileniului trei; în fundal, divizarea dintre noedul și sudul Italiei este ceva vag familiar, ca un refren din copilărie. Și nu astupă niciodată specificul local; rezistența prin tradiție există și durează.

La început, Elena aruncă jurnalul Lilei în râul Arno, după ce a citit revoltată că prietena ei are o aventură sentimentală cu Nino Sarratore, pe care Elena crede că i l-a furat amica de-o viață. Elena este absolventă a prestigioasei Școli Normale Superioare, are 22 de ani și ceea ce o înfurie ca un act de sabotaj are în realitate rădăcini mult mai adânci decât simpla trecere a unui tânăr de la o fată la alta. Elena s-a temut întotdeauna în subconștient de fata agresivă cu care s-a împrietenit cândva. Chiar dacă Lila a rămas săracă și needucată, îngropată undeva în Napoli, continuă să întindă o umbră acaparatoare de care Elena este conștientă în fiecare zi. Lila este mai isteață, mai descurcăreață și mai rutinată decât amica ei care are o educație și este pe cale de a deveni o scriitoare de succes. Miros de invidie? Cele două țin una la alta aproape cu ferocitate, dar în paralel au fiecare față de cealaltă un soi de energie distructivă, ca a celor născuți în Anul Calului – și Elena și Lila ard de dorința de a distruge miezul afectiv al prietenei care încă îi marchează drumul. În noaptea în care Lila face dragoste cu Nino, Elena îi „răspunde” făcând același lucru cu tatăl băiatului; autoarea nu spune nicio clipă pe șleau că Elena mimează acțiunile prietenei sale, dar complexul acesteia de inferioritate duce cu gândul la celebra expresie americană „get a life”.

Fascinația continuă și nu îi este deloc greu cititorului să găsească în cufărul cu amintiri momente sau personaje care au exercitat acest tip de magie și au activat „spiritul de turmă”. Lila o pune în umbră pe Elena peste tot chiar și acum, la vârsta adultă, așa cum a făcut-o pe tot parcursul poveștii „Prietena mea genială”. De data aceasta nu mai este vorba despre orele de matematică sau încăierările de pe stradă, ci despre cursurile de la universitate, despre poveștile de amor și despre recunoașterea socială. Tot ceea ce remarcă editorul la scrierile Elenei – „sinceritate, naturalețe și un mister al povestirii pe care numai cărțile adevărate îl au” este continuarea a ceva ce a început cândva în copilărie, când Lila scria prima ei povestire, „inima secretă a primei cărți”.

Până la urmă, nu este suficient pentru Elena să arunce în apa destinului jurnalul Lilei; cursa celor două pentru a scăpa de a deveni „mame din vechiul cartier, nervoase, tăcute, cu buzele strânse și umeri căzuți” ia turnuri care aproape obligă cititorul să-și ia o zi liberă pentru a termina povestea…

Romanul Povestea noului nume, de Elena Ferrante poate fi cumpărat online de la eMAG, Libris, Cărturești sau Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Nemira publică Femei periculoase, o nouă antologie de George R.R. Martin şi Garden Dozois

Next Article
voucher

50% reducere la mii de cărți (voucher valabil doar azi, 16 ianuarie)

Related Posts

Total
1
Share