fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Puritate, de Jonathan Franzen

PuritatePe numele ei adevărat Purity, prescurtat Pip, fata din romanul Puritate este întruchiparea adolescenţei turbulente, aflate la răscruce, nu suficient de maturizată încât să ducă la capăt un act sexual pe care îl iniţiază, nu destul de fermă încât să se detaşeze de obsesia pentru un bărbat căsătorit, nu îndeajuns de formată interior încât să se stabilizeze pe un ţel.

De unde toată această nelinişte? La început din misterul care îi înconjoară naşterea – nu ştie cine îi este tatăl şi nici numele adevărat al mamei. Primordiala confuzie de identitate îi dă viaţa peste cap şi, cu cât se străduieşte să afle mai mult, cu atât nebuloasa se adânceşte.

Derivată direct din situaţie este reacţia de respingere faţă de mama care a crescut-o singură şi nu a avut capacitatea de a-i insufla cine ştie ce scară a valorilor. Mai departe, nici joburile ciudate nici viaţa socială fragmentată nu sunt de vreun folos stabilizării interioare ca fundament de a construi ceva. Peste toate acestea se suprapun „ale vieţii valuri”, cu evenimente care se derulează în cascadă, doar-doar Pip îşi va găsi drumul.

Şi totuşi, Pip este o tânără inteligentă, chit că este plină de datorii şi pare să nu aibă direcţie. Chiar şi alegerile greşite pe care le face sunt tot apanajul adolescenţei care le încearcă pe toate, care vrea să-şi trăiască propriile gafe şi să înveţe din ele în propria manieră. Are tânăra destulă forţă să susţină desfăşurarea evenimentelor din propria viaţă şi să fie în acelaşi timp un adevărat personaj central? Este mânia din ea constructivă până acolo încât să domine şi să învingă partea resemnată, pasivă, a firii ei?

Întregul ansamblu narativ este completat de două personaje „pasibile” de a deveni principale: complicatul, egoistul, fermecătorul Andreas Wolf este un est-german care operează în Bolivia un proiect. Este manipulator, preocupat de faimă şi avere, obsedat de hacking şi de „numele mari” din domeniu, adică de Edward Snowden şi Julian Assange.

La polul opus îl găsim pe Tom Aberant, care conduce un site de investigaţie jurnalistică – discret, serios, dedicat. Cei doi se întâlnesc fugitiv la momentul căderii Zidului Berlinului şi, aşa cum are chef viaţa uneori, ajung să împărtăşească un secret, chiar aşa complet diferiţi cum sunt şi cum acţionează în viaţa de fiecare zi. Unde intră Pip în această „ecuaţie” şi ce urmează? Pe scurt, tânăra ajunge să lucreze rând pe rând pentru ambii, şi în America de Sud, şi în SUA. La mijlocul întregii argumentaţii a poveştii de destin pe care o descoperim în Puritate se află o crimă. În detaliu, aflaţi totul din povestea lui Jonathan Franzen, o carte care alternează dinamic acţiunea cu descrierile şi cu detaliile.

Romanul Puritate, de Jonathan Franzen se găsește cu reducere bună la Elefant, dar și la Libris, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
bestseller Nemira

100 de bestseller-uri Nemira cu până la 60% reducere

Next Article
recomandări

Recomandările zilei - 26 iulie 2016

Related Posts

Total
0
Share