fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Pygmy, de Chuck Palahniuk

Ca într-un desen animat, Palahniuk imaginează in Pygmy o satiră perfectă la adresa societăţii americane, cu accent pe sistemul educaţional. Mai exact, pe lângă nebunia alergatului obsesiv după bani, rasism, casnice isterice, adolescenţi care fumează marijuana şi tot felul de ciudate manifestări religioase, un imaginar vizitator ostil dintr-un imaginar stat totalitar se află faţă în faţă cu „instituţiile americane de învăţământ specializate în umilire şi distrugerea respectului de sine”.

pygmy

Cine este vizitatorul? Agentul 67, specializat în operaţiuni periculoase, elev sosit într-un schimb de experienţă care se ascunde sub numele Pygmy. Are 13 ani, este scund şi firav, de origine etnică incertă şi este cazat la familia Cedar. Capul familiei, „Cow father”, este un mare fan al pornografiei care lucrează la o uzină de arme biologice; „chicken mother” are o colecţie impresionantă de vibratoare, cărora le acordă maximum de atenţie; „pig dog brother” este un băiat tăvălit la şcoală în fiecare zi şi obsedat de toţi termenii în care pot fi exprimaţi sânii femeilor; „cat sister”, ultimul membru al familiei gazdă, este singura persoană care nu-i inspiră milă Agentului 67. Mare lucru nu este nici în afara casei: mall-uri, biserici, obezi, prădători sexuali, pastori, consumatori şi… cam atât.

De aici încolo, satira capătă accente tot mai stridente, cu un agresor de la şcoală fiind pus la punct de Agentul nostru, cu admonestatul executând un masacru printre elevi şi din nou cu agentul luându-i capul dintr-o singură mişcare (este expert în arte marţiale, fireşte). Se declanşează frenezia mediatică „de serviciu”, cu eroul săltat în slăvi şi care, tot gustând din capitalism, începe să cam creadă că acasă la el este tiranie. Şi tot aşa, tot văzând că America face o treabă bună să se dea peste cap şi fără intervenţii din afară, Pygmy conluzionează că, în ciuda faptului că este trist că americanii nu sunt în stare să inventeze şi altceva în afară de mall-uri, ar putea să trăiască aici, eventual ignorând obsesia lor pentru bani.

Aţi înţeles, nu-i aşa? Un băiat terorizat la şcoală, slăbuţ şi fără şanse, a inventat un erou în misiune secretă, puternic şi destoinic, care să-l răzbune. Şi a ieşit Pygmy.

Romanul Pygmy, de Chuck Palahniuk poate fi cumparat, cu reducere, de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Genul nostru de trădător, de John le Carre

Next Article

Principele, de Niccolo Machiavelli

Related Posts

Total
0
Share