fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Aleea cu licurici, de Kristin Hannah

Aleea cu licuriciPrintre cele peste 20 de volume semnate de Kristin Hannah, cartea Aleea cu licurici are un ton aparte: abordează prietenia. Și nu orice prietenie, ci una între două femei. Coincidență sau nu, adevăratele prietenii între femei au fost rare în toate timpurile… Totuși, când se întâmplă, evenimentul poate deveni o forță remarcabilă, stabilizatoare și definitorie pentru două vieți. Este cazul poveștii de dragoste prietenească dintre Kate Mularkey și Tully Hart.

În vara lui 1974, eleva aflată în epoca de introspecție Kate acceptă în sfârșit că viața ei se va derula pe una dintre treptele inferioare ale societății. Firește, acest simplu gând denotă faptul că ar fi vrut mai mult, dar rațiunea învinge. Resemnată cu statutul impus, constată cu stupoare că pe strada ei modestă se mută într-o zi „cea mai grozavă fată din lume”, Tully (de la Tallulah…) și, uimitor, că vrea să-i fie prietenă! Așa începe povestea unei amiciții de 30 de ani între o personalitate marcată de timiditate și modestie și o alta la antipod – sigură pe ea, strălucitoare, plină de emfază. Exact aceste însușiri sunt menite, totuși, să ascundă cu grijă un secret care în profunzime o macină pe Tully încontinuu. A fost abandonată de propria mamă și nu a cunoscut niciodată dragostea necondiționată, de care Kate beneficiază din plin. Așa că, pe măsură ce trec anii, tânăra caută afecțiunea la bărbați. Ambițioasă și decisă, Tully intră în televiziune și devine o femeie de succes, în adâncuri rămânând însă același om care nu a găsit dragostea adevărată – nici primită, nici dăruită. De partea cealaltă, Kate merge înainte cu ideea sa fixă că viața proprie nu va fi niciodată una specială, ieșită din comun, așa că ar fi foarte fericită să aibă un soț, copii, așa că „rebeliunea” din adolescență și toate visele de mărire duc în final spre o viață liniștită în Seattle, „peste lume” de strălucirea în care se scaldă prietena sa.

La un moment dat, un soi de tensiune încrucișată vine să pună la încercare prietenia celor două: soțului lui Kate încep să-i curgă ochii după Tully, care, la rândul său, este atrasă magnetic de fiica lui Kate, Marah, ce are o admirație ieșită din comun pentru vedeta jurnalismului de televiziune. Triunghiul amoros dintre cei trei adulți are rădăcini adânci – Johnny a fost inițial atras de Tully de pe vremea când era correspondent de presă, dar mai apoi s-a reorientat spre carieră mai rapidă, a întâlnit-o pe Kate și au conceput un copil. Timpul se scurge în defavoarea lui Kate, care realizează ce poate pierde.

Mai presus de conflictul propriu-zis și de felul în care două femei își gestionează o prietenie dificilă, dar omniprezentă, stă tabloul pe care îl realizează cartea Aleea cu licurici – lumea anilor 1970-1980 și alegerile de profesie și carieră ale unor femei care dintr-o dată, cel puțin parțial, în principiu și aparent, pot ceea ce vor.

Romanul Aleea cu licurici, de Kristin Hannah poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Privind inauntru

Privind inauntru, de Petronela Rotar (Editura Herg Benet, 2018)

Next Article
Totul pentru casa ta

Totul pentru casa ta - reduceri de până la 70%

Related Posts

Total
0
Share