fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Cari Mora, de Thomas Harris

Cari Mora

Așa cum era de așteptat, creatorul lui Hannibal Lecter este egal cu succesul atunci când ivește o nouă creație literară. Mai mult, Cari Mora vine după 13 ani de „tăcere” și este prima carte în care nu apare personajul amintit.

Cari Mora este o tânără refugiată columbiană a cărei frumusețe nu este marcată decât de cicatricile care atestă faptul că a fost un copil-soldat. Este singura care are curajul de a fi îngrijitoare în „bârlogul” lui Pablo Escobar, acum abandonat, dar plin de simbolurile fostei domnii a răului. „Lucrurile din casă, ororile, nu te sperie, Cari. De ce? Pentru că tu vezi că sunt imaginile unui șobolan menite să intimideze alți șobolani, nu-i așa?”, observă Hans-Peter Schneider, care o ia la ochi pe Cari pentru că este foarte interesat de legenda averii ascunse sub casă.

Schneider este un „duh rău”, la rândul său, un traficant de oameni care crede în zvonul potrivit căruia sub fosta casă a lui Escobar sunt îngropați vreo 27 de milioane de dolari în aur. În același timp, este un personaj sinistru, cu „amprentă” fizică proprie: corpul său este complet lipsit de păr. Atunci când o fată nu produce, o „topește” într-un „crematoriu lichid” pe care îl are chiar acasă. „Hans-Peter o toarnă apoi în toaletă în formă lichidă, fără măcar să afecteze apele subterane”. 

Cari este doar o piesă din jocul lui Schneider. Răfuiala lui este cu un sindicat care îi stă în cale în drumul spre seiful lui Escobar. Dar n-o poate pierde, totuși, din ochi, pe fată, iar povestea este într-un permanent balans între comedie neagră și amenințări, plus situații de un cinism uneori dificil de parcurs. Uciderile se țin lanț, oameni „de înlocuit” pier unul după altul, ca și când n-ar fi fost, goana după bani ia tușe sinistre și doar flas-urile cu amintiri emoționante din copilăria tinerei umanizează pe alocuri o lume atât de macabră, încât pare ireală, mai ales în episoadele care descriu șocul ei la vederea primelor crime. „Caridad Mora, copil al războiului, și-a dorit să devină medic veterinar”, spune Harris. Fata este modestă și iubitoare și nu-și dorește decât să aibă o casă pentru ea și mătușa ei.

Undeva în fundal există o „eminență cenușie” care trage sforile tuturor celor implicați: Jesús este singurul care știe precis unde se află comoara și, infirm, incapabil să se miște, oferă informația cui licitează mai mult. De o parte îl joacă pe Schneider, de alt capăt îi ține pe capii sindicatului Ten Bells.

Thriller al lăcomiei și al obsesiilor de tot felul, Cari Mora satisface toate cerințele iubitorilor genului în care „Tăcerea mieilor” ocupă un loc de top. Harris, maestru al tablourilor de acest tip, balansează uciderea cu supraviețuirea, memoria zilei de ieri cu comandamentele zilei de mâine, întunericul deplin al ființei cu rarele și micile raze de speranță. 

Cumpără cartea Cari Mora, de Thomas Harris, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Corint Junior

Cele mai așteptate titluri Corint Junior în 2020

Next Article
Klopp

Klopp. Fotbal în ritm de heavy metal, de Raphael Honigstein

Related Posts

Total
0
Share