fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie: Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee

Cel care mă așteaptă

Cel care mă așteaptă este o poveste despre voință, despre respect, cultură, război, iubire, dar, mai presus de orice, este o poveste despre puterea de sacrificiu…

Cartea urmărește parcursul unei femei iraniene din adolescență până la vârsta de cincizeci de ani și ne prezintă o lume cu totul nouă, patriarhală, în care femeia reprezintă doar un obiect ce trebuie să aparțină unui bărbat: mai întâi tatălui, apoi soțului sau fratelui dacă nu se căsătorește, iar tatăl moare.

Parinoush Saniee ne povestește totul din perspectiva personajului principal, Masumeh, într-o manieră realistă în care predomină tehnica jurnalului. Romanul este împărțit în cincizeci și patru de episoade narate de către Musemeh însăși care ne împărtășește toate întâmplările vieții sale.

Fir narativ

Cât de greu este să fii femeie în Teheranul nu foarte îndepărtat, al anilor ‘80 – ‘90?

Într-o societate în care femeile nu au niciun cuvânt de spus, protagonista creionată de autoare își dorește să studieze, să devină independentă, să se îndepărteze de relațiile toxice cu familia ei și să iubească sincer și curat.

Masumeh face parte dintr-o familie numeroasă, în care frații ei dictează tot ce se întâmplă și nu sunt de acord ca ea să meargă la școală, însă din fericire tatăl ei, Agha Jun, o prețuiește și o sprijină pentru a deveni o femeie educată. Povestea tinerei se complică din momentul în care se îndrăgostește de Saeid, un tânăr student farmacist ce îi răspunde cu aceeași intensitate. Deși cei doi abia schimbă câteva replici, iubirea dintre ei fiind una pură și nevinovată, ea devine totuși tot mai puternică:

„În realitate, ceva se schimbase: chiar dacă nu se întâmplase nimic, întâlnirile din ultima vreme căpătaseră o savoare diferită, iar treaba părea să devină tot mai serioasă. În adâncul sufletului meu, simțeam o legătură tacită cu el, atât de puternică […]” (Saniee, p. 27).

Din cauza unei căzături pe gheață, Masumeh va rămâne imobilizată în casă o perioadă îndelungată, iar întâlnirile dintre cei doi îndrăgostiți nu vor mai fi posibile. Saeid îi scrie câteva scrisori pe care i le trimite prin prietena și confidenta ei, Parvaneh. Secretul celor doi nu va rămâne însă secret pentru mult timp. Când fratele său, Ahmad află despre „idila” lor, protagonista va fi obligată de familie să se căsătorească cu cineva ales de ei.

Din fericire și datorită ajutorului oferit de Parvin Khanum, amanta unuia dintre frații ei, protagonista va scăpa de o căsătorie cu un bărbat agresiv, pusă la cale de fratele său.

Așadar, Masumeh ajunge să fie măritată cu Hamid pe care îl cunoaște în ziua nunții, însă din fericire, acesta este preocupat de alte subiecte, nu își dorește o viață de familie, văzându-se și el obligat de tradiție să se însoare:

„[…] Ăsta e adevărul, ai dreptate, și eu am fost obligat. Abuzul de putere nu constă mereu în chin și lovituri. Uneori se folosește de iubire și blândețe și te leagă de mâini și de picioare […]”. (Saniee, p. 102).

Hamid o încurajează pe Masumeh să își continue studiile, ceea ce o bucură nespus. Cei doi nu se iubesc, dar pot conviețui împreună și chiar ajung să își poarte de grijă. Viața lor de cuplu va fi una dificilă urmărită pretutindeni de acțiunile lui Hamid. Cu toate acestea, vor reuși să aibă trei copii, doi băieți și o fetiță și vor cunoaște bucuria de a fi o familie chiar dacă se va situa mereu în umbră.

Cartea Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee poate fi comandată online, cu reducere, de la Cartepedia sau Libris.

Masumeh este singură în cele mai grele momente ale vieții sale, este asuprită și condamnată din cauza faptului că Hamid făcea parte dintr-un grup de revoluționari, însă nu se dă bătută și izbutește avându-i mereu în gând pe copiii săi. Rămasă văduvă se străduiește din răsputeri să răzbească pentru a putea să își mențină familia în viață.

Este o mamă devotată care își va pune mereu fii pe primul loc și va face tot ce îi stă în putință pentru a-i proteja și a-i vedea liberi. Într-un moment în care totul pare negru, protagonista vorbește cu Dumnezeu spunându-i:

<<„Când mizeria și ghinionul depășesc limita, oamenii nu mai au nimic de pierdut și atunci uită de tine sau, mai rău, te insultă. Fă cu mine ce vrei, dar te rog: nu mă mai pune la încercare folosindu-te de copiii mei!”>> (Saniee, p. 324).

Când, în final lucrurile par să se fi liniștit, iar protagonista se apropie de vârsta de cincizeci de ani, Saeid se întoarce în viața ei, cei doi descoperind că iubirea pură pe care au trăit-o, își păstrase vie scânteia. Saeid se căsătorise și el, însă era despărțit de soția lui și îi propune lui Masumeh să se căsătorească cu el pentru a-și trăi în sfârșit povestea de dragoste.

De această dată, cei care se opun sunt chiar copiii ei, aceștia neînțelegând de ce mama lor se poartă precum o tânără. Copiii ei îi condamnă comportamentul și se îndepărtează de ea, ceea ce o întristează și o face pe Masumeh să se simtă tot mai singură.

Concluzii

Finalul romanului este perfect aliniat restului cărții, exprimând durerea mamei dezamăgită de cele mai dragi ființe. Cartea lui Parinoush Saniee m-a purtat printr-un carusel de stări, de la tristețe copleșitoare, la furie, dar și la bucurie pentru niște lucruri absolut mărunte, și până la speranță și la credință în schimbare. De asemenea, m-a făcut să mă simt norocoasă că m-am născut într-o țară în care drepturile femeilor sunt respectate, într-o țară în care pot fi liberă.

Cel care mă așteptă este o poveste de-a dreptul răvășitoare, cu scene brutale, care scot cititorul din zona de confort. Destinul lui Masumeh este potrivnic de la început până la sfârșit, iar povestea vieții ei este mai ales despre cum a reușit să-i țină piept. Aceasta se transformă dintr-o tânără cu multe idealuri într-o femeie puternic încercată de soartă, într-o mamă dispusă la orice sacrificu pentru copiii săi, devenind în același timp un personaj reprezentativ pentru populația iraniană feminină a acelor vremuri.

Cartea Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee poate fi comandată online, cu reducere, de la Cartepedia sau Libris.

Așa cum se întâmplă de multe ori pe parcursul cărții, protagonista va simți singurătatea apăsătoare, cuvintele sale din final devenind emblematice pentru întregul roman:

<<Povara singurătății era tot mai grea pe umerii mei de-acum fragili și pașii mei tot mai vlăguiți și lenți. M-am înfășurat în șalul meu negru, am privit cerul întunecat și trist și m-am gândit: „Ce iarnă grea mă așteaptă”…>> (Saniee, p. 387).

Alina Vladoi
Total
13
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Minciuna

Minciuna, de Care Santos (Editura Humanitas, 2020)

Next Article
Citila Iepurilă

Citilă Iepurilă aduce zilnic noi reduceri!

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
13
Share