Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson, carte publicată de Editura Trei în 2017. 384 de pagini scrise în forță, o carte cum puține am citit de acest fel.
Cartea Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau Esteto.
Elijah are șapte ani, o cicatrice pe frunte și multe altele pe corp. Este un copil pentru care magia nu înseamnă farmec, ci teamă. Și asta pentru că acest suflet fraged crede că înăuntrul său există un demon distrugător. Felul în care superstiția și bezna dogmei pot distruge miezul unei conștiințe tinere este chintesența cărții Acolo unde femeile sunt regi. Titlul însuși oferă un răspuns cutremurător: femeile sunt regi în împărățiile interioare ale fiilor lor… cel puțin până când aceștia cresc și se îndrăgostesc.
Așadar, nu cei din jur sunt în pericol din pricina vreunui demon închipuit care ar sălășlui în corpul fragil, ci copilul însuși. Se agață cu disperare de memoria mamei lui naturale, Deborah, o femeie din Nigeria care l-a plasat într-un cămin din Anglia. A treia „latură” a acestui triunghi teribil este mama adoptivă, Nikki, care are propriul angrenaj de angoase. Între cele două umbre mărețe stă copilul marcat de ambele. Nu în ultimul rând, tabloul este completat de soțul lui Nikki, Obi, tată adoptiv cu rădăcini nigeriene.
Elijah nu va vedea niciodată scrisorile prin care mama sa îi explică de ce lucrurile sunt pentru el așa cum sunt. Dar cititorul occidental, stupefiat, află că mai există îândrumători spirituali care în principiu ar trebui să fie de deplină încredere și care determină mame să se lepede de copiii lor pentru că ar avea în ei „spirite malefice”. Sosită în Anglia și temându-se că nu va putea avea grijă de copilul său în această lume nouă, complet diferită, tânăra mamă apelase la „ajutorul” unui pastor care în schimbul „vindecării” fiului de demonul care ar fi fost ascuns în el cere… bani. „Ai fost în mare primejdie. Dumnezeu și-a întors fața de la tine și, în mânia Lui, l-a lăsat pe diavol să intre în tine, sunt sigură de asta”, mărturisește mama, pierdută în întunericul secular al unei credințe de nezdruncinat. Abandonul este astfel justificat de o dragoste greșit înțeleasă și eronat aplicată sub formă de sacrificiu personal. Deborah, mânată de un preot, ajunge să creadă că fiului ei îi poate fi vreodată mai bine într-o familie adoptivă. Își rupe inima în două și îl lasă pe treptele unui cămin…
Cea de-a doua „regină” intră în scenă alternativ, decisă să învețe să-l adore pe fiul adoptiv după un lung șir de sarcini pierdute. Mai mult, are ambiția de a fi superioară mamei naturale, ale cărei motive, ca occidentală, nu le va înțelege niciodată.
În Acolo unde femeile sunt regi Christie Watson reușește să creioneze cu multă pricepere, într-un univers simplu de familie, grave și ample probleme de clasă, rasă și credință religioasă. Și, foarte important, nu uită să strecoare picătura de umor necesară, mai ales în personajul Jasmin, fiica inocentă a surorii lui Nikki, care ajunge să fie cea mai bună prietenă a lui Elijah, dar numai după ce inițial îl poreclește „Jay-Z”.
Tot ce vrea micul nigerian este să se poată bucura de natură și de lucrurile casnice simple, alături de cei pe care îi iubește…
Cartea Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau Esteto.