fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Arsă de vie, de Souad

Arsă de vie

Poveste greu de conceput și cu atât mai greu de citit, carte-lecție și un document de excepție despre fața hâdă a Evului Mediu prelungită în contemporaneitate, Arsă de vie este istoria supraviețuirii împotriva tuturor șanselor a unei femei căreia i s-a dat foc de către o rudă, cu „binecuvântarea” părinților. La mijloc este noțiunea de „onoare” a familiei.

Mii de cazuri de acest fel se întâmplă în Orientul mijlociu în fiecare an. „Uciderile de onoare” se derulează în toate formele, generate de gesturi firești prin natura umană, dar considerate de neiertat. Chiar membrii familiilor fetelor, căci despre ele este vorba„ devin judecători și călăi, iar tinerele dispar fără urmă și fără să le mai caute cineva vreodată; nicio empatie, niciun sprijin de la mamele prinse ele însele într-o capcană socială fără scăpare.

Ca adolescentă, Souad a rămas însărcinată cu un băiat din vecini, care o plăcea, dar nu putea s-o ceară de nevastă, pentru că sora ei mai mare încă nu era căsătorită. „O femeie trebuie să meargă repede și cu capul plecat, ca și cum și-ar număra pașii. Nu are voie să se abată din drum și nici să ridice privirea, întrucât dacă un bărbat se uită în ochii ei, tot satul o va considera o prostituată. O fată trebuie să se mărite înainte de a ridica ochii din pământ, de a merge într-un magazin, de a-și pensa sprâncenele sau de a purta bijuterii. Mama mea a fost măritată la vârsta de 14 ani. Dacă nu ești măritată la vârsta asta, tot satul face glume pe seama ta. Dar întâi se mărită surorile mai mari, trebuie să-ți aștepți rândul”.

Sedusă și de vecin, și de ideea de a scăpa, prin mariaj, de o familie în care mama și fetele luau bătaie în fiecare zi, tânăra rămâne însărcinată, iubitul o abandonează, iar familia o condamnă. Călăul este chiar cumnatul ei, care trebuie să repare „onoarea familiei” ucigând-o. „Dintr-o dată, am simțit un lichid care îmi curgea pe cap și deodată luasem foc; m-am gândit că voi muri. Foarte bine. În sfârșit, în felul ăsta se termină coșmarul”.

Cartea Arsă de vie, de Souad poate fi comandată online, cu reducere, de la Cartepedia sau Libris.

Fata în flăcări a fost salvată și a trăit mult timp până la vindecare cu fruntea lipită de genunchi, așa cum încercase să-și apere fața în clipa în care fusese incendiată. Pe un pat de spital, în chinuri teribile, a dat naștere unui fiu, care a fost dat spre adopție. „Când m-am trezit din nou, am văzut două picioare goale, o rochie lungă, neagră, o siluetă mică, subțire, aproape costelivă. Nu era asistenta. Era mama. (…) M-a înspăimântat. Plângea de rușine, pentru ea însăși și pentru întreaga familie. Am văzut ură în ochii ei”. Femeia venise „să termine treaba”; a încercat să-și otrăvească fiica ce se încăpățânase să scape cu viață.

Souad a fost salvată și transportată spre Europa de organizația elvețiană SURGIR. Până azi nu este cunoscut un alt caz de femeie arsă care să fi supraviețuit. „Numele meu este Souad. Povestea mea a început cu 25 de ani în urmă. Dacă voi da numele locului unde m-am născut, aș putea fi în pericol, chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare. În satul meu, oficial sunt moartă; dacă aș încerca să mă întorc, familia mea ar încerca să mă omoare din nou, pentru a-și restaura onoarea. Aceasta este legea locului. Totul pentru că sunt femeie”.

Cartea Arsă de vie, de Souad poate fi comandată online, cu reducere, de la Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ziua Internațională a Cărților pentru Copii

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii - 2 aprilie 2020

Next Article
Editura Litera

Editura Litera îți dă întâlnire de Ziua Cărții Pentru Copii!

Related Posts

Total
0
Share