fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Bird Box. Orbește, de Josh Malerman

Bird Box

Variațiunile pe tema Apocalipsei sunt nenumărate și țin de inteligența literară a fiecărui autor. În aceste condiții, nu este deloc simplu pentru un scriitor care abordează tema s-o facă bestseller. Malerman a izbutit în cartea Bird Box. Orbește.

Malorie a trăit patru ani într-o casă pe care o părăsește, împreună cu cei doi copii. Lumea în care se aventurează este populată cu creaturi pe care doar dacă le privești înnebunești și vrei să te sinucizi. Singura șansă a femeii este să traverseze ce are de traversat – amontele unui râu, firește, apa fiind folosită ca simbol – legată la ochi, bazându-se doar pe zgomotele ambientale și pe ceea ce îi spun cei mici pentru a răzbi printre pericolele din jur.

Acțiunea cărții Bird Box. Orbește pendulează între întâmplările cotidiene, dense, apăsătoare, foarte apropiate, și evocarea de către autor a momentelor care au adus-o pe Malorie în acest punct al vieții ei, în special episoadele în care a împărțit locuința cu alți supraviețuitori și poveștile lor, precum și motivele care au geberat separarea.

Tempoul cărții Bird Box. Orbește este unul deosebit. Și trecutul și actualitatea sunt narate la timpul prezent, dând cititorului fiori când în scenele teribile în care femeia se descurcă doar auzind, când estimând gravitatea trecutului, cu toate umbrele lui. De asemenea, un alt element cinematografic al cărții – nu este de mirare că Netflix a sesizat imediat valoarea poveștii! – sunt detaliile acestei orbiri autoimpuse, fragmentele și întregul a ce se întâmplă în jur, percepute fără simțul principal cu ajutorul căruia omul își colectează informațiile vitale: văzul.

Senzația cititorului este că se află tot timpul pe o margine de prăpastie, că finalul dramatic poate interveni, ireversibil, în orice secundă, iar tensiunea narativă ajunge deseori la paroxism, ceea ce poate da o notă foarte mare autorului ce reușește să nu fie repetitiv în condițiile poveștii pe care a imaginat-o. Ritmul hipnotic al narațiunii pare fără sfârșit și, pagină cu pagină, cel ce lecturează se întreabă dacă atunci și acolo lucrurile vor lua întorsătura tragică ce plutește oricum ca o pâclă peste toată călătoria spre supraviețuire. Și, pentru ca lucrurile să fie și mai introvertite și dominate de un accent în plus de claustrofobie, Malorie este însărcinată, coborând în propiile profunzimi încă și mai mult și mai des decât dacă nu ar fi fost, plus la exterior stările de rău și teama perpetuă că ar putea naște printre străini și fără resurse.

Fără să explice de ce lumea a ajuns unde a ajuns, autorul pune cititorul direct în miezul fierbinte al unei acțiuni fără vedere, dar cu toate celelalte simțuri ascuțite la maximum. Este un merit incontestabil acela de a ilustra ca într-un film bun orice alte ocupații, evenimente, aventuri și episoade de viață fără văz. În orice caz, exercițiul pare fantastic și aici din nou intervine măiestria lui Malerman, care face totul credibil. Cititorul ajunge să creadă că, pus într-o situație similară, ar putea face același lucru. Poate totuși nu și a doua oară…

Dacă se poate ajunge la liman conștient, dar orbește, și dacă instinctul de supraviețuire „învinge totul” este doar o chestiune de a parcurge una dintre cele mai bine cotate și mai originale cărți ale momentului.

Cumpără cartea Bird Box. Orbește, de Josh Malerman, cu reducere, de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
BOOKS50

❤️ 50% Reducere la Mii de Cărți doar azi. Hai să le vezi! 📚

Next Article
Editura Litera

Editura Litera la Bookfest 2019

Related Posts

Total
1
Share