Astăzi îți povestim despre Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru, de Irvin Yalom, o carte minune. Dacă toată energia pe care o consumă o ființă umană pentru a-și ascunde vulnerabilitățile și a-și edifica apărări (și atacuri) cât mai solide ar fi canalizată spre alte scopuri, personale sau civice, forța aceasta, pierdută de atâția oameni, ar fi putut schimba societăți și istorie. Din păcate, suntem ocupați aproape permanent cu pititul slăbiciunilor, motiv pentru care industrii întregi – de la înfrumusețare la construcții – trăiesc bine și ne urează la multe complexe înainte.
Cartea Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru, de Irvin Yalom poate fi cumpărată online de la Elefant sau Libris.
Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru trebuie citită și recitită din această primă perspectivă. Este un volum al introspecției oneste în public, ceea ce nu este la îndemâna oricui. Psihiatrul se așază pe canapeaua… psihiatrului și începe să spună că îi place să citească (nu mai e la modă), că poate simți prietenie autentică (concept depășit), că scrie (cui îi pasă?) că își dorește să poarte conversații (în lumea SMS???).
Irvin Yalom pare a face terapie cu el însuși în timp ce consultă o lume întreagă. Din ceea ce mărturisește că sunt reperele devenirii proprii se întrezărește ciocnirea dificilă cu lumea care îl vrea altfel. Pentru că a început modest, în Washington, fiu al unor imigranți evrei ruși, percepând societatea de deasupra magazinului pe care îl avea familia sa. Au fugit din calea războiului care răvășise Europa, continentul ce învățase lecția atât de bine, încât pregătea altul. De unde atâta similitudine încă de la primele pagini cu viața oricărui cititor, la aproape 100 de ani distanță? De ce oare oricine lecturează se poate întrezări, chiar dacă trăiește într-o eră complet diferită? Cumva oamenii nu au ținut, biologic și afectiv, pasul cu tehnologia și a ne lovi la genunchi înseamnă același lucru?…
Scurte capitole, dense și foarte lesne de asimilat în propriile gânduri, ni-l arată pe cel ce se „spovedește” marcat de plecarea la universitate (la fel de greu se desprind și astăzi tinerii de confortul părintesc, cei care bravează contrariul fiind în realitate cei mai tensionați…), primii pași, dificili, șovăielnici, pe ceea ce avea să se dovedească o prodigioasă și îndelungată carieră profesională. Privirea înapoi poate da fiori prin similitudinea cu poteca multor altora. Cititorul îi poate înlocui cu ușurință în propria istorie pe cei care i-au definit parcursul, așa cum face Irvin Yalom cu personalități ale psihoterapiei ca Rogers, Bowlby, Frankl, R.D. Laing sau Rollo May.
Observațiile autorului despre sine și despre ce se află și se petrece în jur sunt oneste, pline de un umor bine calibrat, reflexive și demne de o abordare mai specială. Pentru un om care și-a făcut o carieră din a asculta mărturisirile despre vulnerabilitate ale celorlalți, propria sllăbiciune afișată ca un stindard poate determina cititorul să decidă, de e nu?, că este momentul să-și facă propria introspecție ca și cum ar etala-o în public. Cu atât mai mult cu cât autorul intervine și profesional în parcursul interior al fiecărui cititor căruia i se adresează, cu o frescă relevantă a evoluției domeniului spre abordarea interpersonală. Peste toate acestea plutește ca o speranță ideea că relațiile dintre oameni au potențialul de a face toată diferența.
Cartea Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru, de Irvin Yalom poate fi cumpărată online de la Elefant sau Libris.