fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Ce a văzut câinele, de Malcolm Gladwell

Ce a văzut câinele

Traiectoria profesională a lui Malcolm Gladwell este un roman în sine. În 1984, cel care astăzi este desemnat unul dintre cei mai influenți oameni din lume de revista „Time” era un absolvent de istorie pe care nu-l dorea nimeni. Respins de o duzină de agenții de publicitate, nu și-a găsit loc de colaborator nici în destinații considerate „exotice”. Această situație care l-a împins să scrie a dat literaturii contemporane un autor cu trei bestseller-uri într-un an și un parcurs jurnalistic exploziv ca o rachetă. Articolele sale din „New Yorker”, scrise pe un ton încrezător și optimist, ironic-amărui, au fost devorate de oamenii de afaceri care au savurat eseurile lui Gladwell despre multinaționale și despre ciudățeniile comportamentului uman. Cele mai bune dintre aceste piese alcătuiesc o colecție de excepție de texte, reunite în volumul „Ce a văzut câinele”.

Poveștile lui Gladwell din cartea Ce a văzut câinele sunt despre viața de fiecare zi, despre motivele pentru care cumpărăm cu disperare ceea ce cumpărăm, despre felul în care investim cu încredere tot felul de idei fără noimă, despre dificultatea de a analiza la rece legătura dintre cauză și efect în existența cotidiană. Ca un jurnalist de calibru și de vocație ce este, Gladwell lasă să se înțeleagă, printre rânduri care se citesc cu o plăcere nedisimulată, că lipsa de apetit pentru informația corectă lasă atâția oameni, societăți întregi, în necunoștință de esență de existență.

În prima parte a volumului Ce a văzut câinele, autorul abordează personalitățile care au obsesii la prima vedere, dar care în fundal sunt minii-genii. Urmează o serie de demonstrații în sprijinul felului greșit în care gândesc atâția oameni despre tot felul de situații din viața de fiecare zi. În cea de-a treia și ultima secțiune, cartea „Ce a văzut câinele” se oprește asupra felului în care evaluăm alți oameni – dacă vor fi buni angajați, mari artiști sau criminali în serie. Așadar, abordează omniprezentele clișee.

Gladwell argumentează cu exemple, cu profunzime și claritate, „plimbându-se” prin lumea inventatorilor de tot felul – de la ce care a lansat tăietorul automat de legume la „cel ce vorbește cu câinii”, Cesar Millan, apoi argumentează ideea de viziune cu povestea felului în care bancherul Nassim Taleb a prevăzut potențialul strategiilor de business ale unor George Soros sau Warren Buffet și astfel a făcut „un munte de bani”. Ca orice jurnalist care își respectă profesia, Gladwell echilibrează balanța, trecând ca un bisturiu și în culisele unor tragice eșecuri, cum a fost dezastrul prăbușirii navetei Challenger sau colapsul Enron. Piesa „Arta eșecului”, de pildă, este un necruțător, real și fascinant examen despre rolul experienței în orice declin major.

În cartea Ce a văzut câinele este prezentă și clasica de acum poveste a lui Murray Barr, reportaj apărut în anul 2006 în presă, și care narează traiectoria unui alcoolic ce își petrece vremea pe străzi sau pe holurile Poliției, fiind considerat o povară pentru sistem. Gladwell citează un polițist care afirmă că „ne costă un milion de dolari să nu facem nimic în legătură cu Murray”. Pornind de aici, jurnalistul desface, piesă cu piesă, angrenajul care demonstrează că societatea preferă să gestioneze fenomenul celor fără adăpost decât să-l stopeze…

Cumpără cartea Ce a văzut câinele, de Malcolm Gladwell, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
24
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Înțelegerile care ne-au schimbat lumea

Înțelegerile care ne-au schimbat lumea, de Jacques Peretti - la chioșcuri

Next Article
Noutăți editoriale

Noutăți editoriale - cărți frumoase la prețuri mici

Related Posts

Total
24
Share