CIA. O istorie secretă, de Tim Weiner, o carte mai mult decât interesantă. Simplul fapt că SUA sunt cea mai mare putere a lumii aruncă o lumină corespunzătoare și asupra CIA. În siajul acestei forțe de top care este statul american, agenția se intelligence trăiește mai mult prin ricoșeu și performează îndeosebi prin renume. Aceasta pare să fie direcția pe care merge Weiner, jurnalist cu experiență, atunci când scoate la lumină episoade de început ale activității agenției, în care Kissinger le spunea chinezilor că „este supraestimată competența CIA”. Mai departe, este adus în discuție momentul capturării unui ofițer al agenției în Iran care pur și simplu „i-a ofensat pe iranienii uimiți de lipsa de experiență a unui spion american” creditat cu capacitatea de a coordona toate operațiunile SUA în Orientul Mijlociu. Și asta pentru că William Daugherty nici măcar „nu vorbea limba locului, nu cunoștea obiceiurile, cultura și istoria Iranului”.
De altfel, acestea au fost doar două locuri din lume în care operațiunile agenției au eșuat lamentabil. „Eram pur și simplu adormiți”, își amintește fostul director Stansfield Turner. Complet lipsită de viziune, CIA nu a anticipat nici explozia atomică realizată de sovietici în 1949, nici invadarea Coreei de Sud, nici a Afganistanului, nici colapsul colosului sovietic, nici intrarea Irakului în Kuweit, nici explozia nucleară din India, din 1998, listă lungă la care se adaugă controversata (in)existență a armelor de distrugere în masă care au generat intrarea SUA în război cu regimul ui Saddam Hussein.
CIA. O istorie secretă – cartea lui Tim Weiner abordează din perspectiva eșecurilor activitatea celei mai celebre – și presupus celei mai performante – agenții de spionaj din lume. CIA este aproape legendară, dar autorul lasă să se înțeleagă că acest aspect este valabil mai mult în filme. Și asta pentru că subtitlul cărții este „Moștenirea de cenușă”, iar exemplele oferite pentru a-și susține opinia reprezintă o adevărată litanie de erori de viziune și acțiune.
Pentru cititorul obișnuit, care își vede lumea frământându-se până aproape de colaps, fără reguli, aproape anarhică, este stupefiant să lectureze atitudinea celor care păzesc democrația în toată lumea cu mijloacele cele mai avansate. „Am mers peste tot în lume și am făcut ce am vrut. Doamne, cât ne-am distrat!”, își amintește Al Ulmer, fost șef al diviziei pentru Orientul Îndepărtat a CIA. La rândul său, fostul șef pentru Coreea de Sud Donald Gregg sintetizează sec: „Rezultatele noastre erau slabe în Europa, în Asia, în general Agenția avea rezultate îngrozitoare la începuturile sale, dar o reputație excelentă”.
Weiner, documentarist experimentat, a știut să-și puncteze lucrarea CIA. O istorie secretă cu momente antologice. În 1990, Robert M. Gates, pe atunci consilier pentru apărare al președintelui Bush, era la un picnic cu familia. Un prieten l-a întrebat: Ce cauți aici? Cum adică? a sosit răspunsul. Păi, invazia…, a clarificat amicul. Care invazie? a replicat stupefiat primul sfătuitor al primului președinte al lumii.
No comment…
Cumpără cartea CIA. O istorie secretă, de Tim Weiner, cu reducere, de la Elefant, Cartepedia sau Libris.