fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Fahrenheit 451, de Ray Bradbury

Fahrenheit 451

Roman emblematic scris de un… poet – aspect care demonstrează o dată în lus capacitatea vizionară a autorilor de versuri și felul lor unic de a concepe și elabora proză – Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, apărea în 1953 cu o poveste despre dispariția cărților și, poate mai grav, a lecturii într-o lume de oameni controlați prin ecrane.

Guy Montag este un „pompier” care arde cărți. Așadar, din start o răsturnare completă a misiunii standard a acestor luptători cu focul, care în viziunea lui Bradbury îl stârnesc. Dar Guy este un om al timpului său, în care nu există conversații libere, independență de gândire sau citit, ci doar un privit excesiv la televizor și alte ecrane ori se practică ascultatul emisiunilor de radio prin intermediul căștilor din urechi. Dată fiind apariția cărții într-o lume care abia își revenea după Al Doilea Război Mondial, rămâne remarcabilă similitudinea fundalului poveștii iamginate de Bradbury cu tot ceea ce se poate vedea în jur după aproape opt decenii. De-a lungul acestei narațiuni despre o potențială moarte cerebrală a omenirii apar, la fel de vizionar, aparate care astăzi pot fi identificate în ATM-uri, altele care au devenit între timp omniprezentele drone sau chiar roboți de urmărire a persoanelor, care nu par departe de realitate, dacă nu cumva există deja și nu este informația oficială încă… O altă componentă care atestă viziunea uimitoare a autorului este motivul pentru care oamenii s-au întors împotriva cărții – un soi de discriminare pozitivă în stadiu incipient, care începe atunci când unele grupuri și alte „minorități” se declară împotriva volumelor care „îi ofensează”. Intervine uniformizarea și preocuparea pe scară largă ca toate cărțile să aibă un conținut identic, pentru a nu „ofensa” pe nimeni. Cum procedeul nu s-a dovedit suficient de eficient, s-a trecut pur și simplu la eliminarea fizică a cărților.

În tot acest peisaj fără sens, dar cu direcție, eroul o întâlnește pe adolescenta Clarisse McClellan, care îi schimbă lui Guy percepția asupra lumii sale prin inocență, prin dragoste de oameni și natură, precum și, mai grav pentru sistemul imaginat de Bradbury, prin întrebările ei ascuțite, răscolitoare, deși atât de simple. În paralel, în viața lui Montag se petrec evenimente care vor declanșa rebeliunea: soția sa încearcă să se sinucidă, apoi este chemat să acționeze împotriva unei bătrâne care are cărți, dar femeia preferă să ardă împreună cu ele, apoi Clarisse este ucisă de un automobil… Tot mai nemulțumit și indignat, Guy recurge la cărțile pe care le-a sustras de-a lungul activității sale distrugătoare și, odată cu deschiderea minții și a sufletului, eroul lui Bradbury devine implicit un luptător antisistem, un rebel cu misiunea neștiută de a salva lumea, salvându-i mințile.

Fahrenheit 451  este o carte care trebuie citită mai ales din perspectiva felului în care în 1953 era imaginată reconstrucția lumii după un dezastru planetar. În fond, Al Doilea Război Mondial abia se încheiase, „războiul rece” abia începea, boala mintală legată de consumul în exces de ecrane inteligente nu se întrezărea recunoscută oficial ca atare, iar cenzura încă mai putea fi pusă exclusiv pe seama regimurilor dictatoriale, mult înainte de „autocenzura” generată de partizanatele de toate felurile ale mass-media…

Cumpără cartea cartea Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
transport gratuit

Ofertă Libris: transport gratuit la orice comandă

Next Article
Post-Scriptum

Editura ALL lansează campania de precomenzi pentru Post-Scriptum, de Cecelia Ahern

Related Posts

Total
0
Share