fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Fiica negustorului de mătase, de Dinah Jeffries

Fiica negustorului de mătaseFiica negustorului de mătase, de Dinah Jeffries – dragoste în vremuri grele. Succes de casă garantat, lectură sub semnul unei autoare care nu are nevoie de multă publicitate.

Fiica negustorului de mătase este o poveste din anii 1950, din Indochina franceză. Eroina principală, Nicole, are 18 ani, este pe jumătate franțuzoaică, pe jumătate vietnameză, este orfană de mamă și trăiește în umbra apăsătoare a unei surori mai mari și mai frumoase, pe nume Sylvie. Aceasta moștenește afacerea familiei, iar Nicole primește un magazin de mătăsuri, abandonat, în Hanoi. Orașul este zdruncinat de rebeli care vor să scape de coloniștii francezi prin orice mijloace. Și au de ce. Nicole ia contact pentru prima dată cu corupția colonială, ca și cu implicarea familiei sale în afaceri dintre cele mai necurate. Sufletul nevinovat este cutremurat. În aceste tulburări interioare și exterioare se ivesc Tran, un insurgent faimos, care pare scăparea perfectă din toate necazurile, dar și Mark, un comerciant occidental, visul oricărei domnișoare. Iar Nicole nu are un glob de cristal ca să poată decide încotro o va lua lumea din jurul ei și, ca atare, în cine ar putea avea încredere.

În adâncul tinerei ființe de fapt se dă lupta aflării propriei identități. De altfel, Nicole Duval este o căutătoare de multe alte lucruri: caută iubirea, desăvârșirea, un rost în viață, un scop căruia să i se poată dedica, o cauză, oameni cu care să poată empatiza și în care să se poată încrede. Caută viitorul; al său în ritmul celui al tuturor.

Nu este simplu. Ea nu se poate încadra cu ușurință nici printre vietnamezi, nici printre francezi, într-un timp frământat în care apartenența la două rase nu este cea mai potrivită carte de… identitate. Nimeni nu este ce pare a fi, societatea însăși nu mai are repere fixe pe stabilitatea cărora să se poată conta măcar pe termen scurt. Familia nu este de niciun folos în toate ecuațiile cu atâtea necunoscute din viața tinerei. Iar cel mai rău stă la capitolul relații cu sora, Sylvie; între cele două nu este decât stânjeneală, răceală, gelozie, neîncredere.

Unul dintre cele mai interesante puncte ale lecturii este războiul interior al fiicei negustorului de mătase pentru a decide unde să-și plaseze loialitatea. În vremuri normale, societatea decide pentru un tânăr încotro s-ar putea îndrepta. Dar în timpuri tulburi, individualitatea are o amprentă mult mai puternică, iar „a te afla de partea potrivită” poate deveni o loterie, uneori cu un preț colosal. De o parte a conștiinței tinere „trage” tabăra franceză, despre care capul familiei spusese de atâtea ori „că a făcut atât de multe pentru a civliza societatea vietnameză”. De partea cealaltă se înflăcărează iubirea fetei pentru Vietnam, patria pe care o simte ca fiind cea adevărată. Dar este un timp potrivit pentru sentimente, chiar dacă înflăcărările aduc de regulă revoluțiile?

Fiica negustorului de mătase devine un roman de dragoste atunci când cele două surori Duval se îndrăgostesc de același bărbat…

Romanul Fiica negustorului de mătase, de Dinah Jeffries poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Nemira sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
15
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Reduceri în ghetuțe

Reduceri în ghetuțe de la Elefant - cărți ieftine și jucării

Next Article

Capcanele dietelor - 5 sfaturi-cheie de la Dr. Laura Ene

Related Posts

Total
15
Share