fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Frumoasele adormite, de Stephen & Owen King

Frumoasele adormite

Maestrul genului horror Stephen King face o echipă redutabilă cu fiul său, Owen, pentru a oferi publicului Frumoasele adormite, un thriller de o prospețime remarcabilă.

Virusul Aurora, pandemie letală, cade asupra pământenilor ca un fel de vis frumos. Emeile devin un soi de coconi fibroși, iar bărbații cad într-o transă ciudată. Washingtonul a devenit un spațiu cu zombie alergând care încotro și încăierându-se haotic, iar războiaiele între bande rivale gigantice sunt la ordinea zilei.

Undeva în Virginia de Vest, medicul psihiatru Clinton Norcross și călătoarea interstelară întemnițată Evie Black pierd vremea într-o dispută bărbat-femeie, chit că lumea se prăbușește în jur. „Am putea continua așa la nesârșit. Ce vrea ea, ce vrea el, cea mai veche ceartă din Univers”, pare a se trezi Evie.

În marea întindere a celor peste 700 de pagini ale cărții, povestea devine epică și deține toate igredientele unui roman numai bun de a fi ecranizat. Peste toate frământările, conflictele, descrierile și pulsațiile unei lumi pe cale de a se prăbuși stau aceste femei-cocon, care nu pot fi scoase din învelișul sticlos întrucât s-ar transforma în creaturi sinistre; și sunt zeci de milioane. Asemenea unor amazoane, și-ar ucide soții și fiii imediat ce ar respira, ca niște harpii înverșunate. Evie este un fel de „înger negru” care consideră blestemul un soi de răzbunare supremă a femeilor și chiar pare a fi la originea acestui tip de potențial sfârșit al omenirii – printr-o revanșă finală a „sexului slab”.

În toată această avalanșă de personaje unele mai inedite ca altele – de la brutari și mecanici până la o vulpe animal de companie – Norcross încearcă să-și salveze căsnicia și își privește nevasta cum încearcă din răsputeri, cu droguri și cafeină, să rămână trează pentru a nu cădea pradă virusului. Este bărbatul plin de defecte care caută o cale de scăpare. Femeia se prăbușește, totuși, în abisul adormirii, iar lui Clinton nu-i rămâne decât să încerce să-și salveze fiica. Pentru asta are nevoie de Evie, iar cei doi fac, de nevoie, o echipă cel puțin stranie. Dar Evie nu este decât o cheiță într-un mecanism gigantic, pe care un bărbat oarecare, departe de forța și trăsăturile unui erou standard, se apucă să-l dezmembreze mânat de disperarea de a-și salva rămășițele familiei.

Deși temele și derularea nu sunt noi, cei doi King reușesc să creeze o lume fantastică în care din nou, deși butaforia este dierită, aceleași valori umane care țin specia „la suprafață” pot răsturna aproape orice situație apocaliptică ce se poate imagina. În Clinton nu se revoltă nu doar dragostea unui tată, ci și instinctul primar al perpetuării și o întreagă linie ancestrală de cultură și civilizație. Tot patrimoniul omenirii trebuie să supraviețuiască prin fiica sa și acest (aproape) ultim om între fiare este dispus să moară încercând asta.

Cumpără cartea Frumoasele adormite, de Stephen & Owen King, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Summer Black Friday

Summer Black Friday! Reduceri foarte mari la mii de cărți

Next Article
top

Top 1.000 cărți cu 50% reducere (doar azi, 21 august)

Related Posts

Total
0
Share