Vândută la recentul Bookfest ca și cum pofta de a citi ar fi revenit în România la vremurile ei cele mai bune, cartea lui Yuval Noah Harari Homo Deus este mult-așteptata, fireasca și necesara continuare a bestsellerului anterior, Sapiens (carte a cărei recenzie o puteți citi aici), volum urcat în slăvi de Mark Zuckerberg, Bill Gates sau Barack Obama și tradus în peste 40 de limbi.
Cartea Homo Deus, de Yuval Noah Harari poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, librăria online Esteto, Libris sau Cartepedia.
De unde fascinația? De la oglinda uriașă și magnifică pe care autorul o pune în față omenirii, cu pofta ei de literatură grandioasă, cu bătăliile ei milenare cu ciuma, războiul, foametea. „Nu am domesticit noi grâul, ci grâul ne-a domesticit pe noi”, afirmă simplu Harari, dând acestui prim volum care l-a propulsat în rândul marilor scriitori contemporani „naturala” tușă finală apocaliptică.
Cu astfel de precedent, Homo Deus detaliază exact viitorul prezis în Sapiens. Într-un scenariu de-a dreptul seducător pentru orice cititor, ni se pune din nou în față o oglindă, dar aceasta are mai multe muchii. „Modernitatea este o înțelegere. Întregul contract poate fi redus la o singură frază: oamenii cad de acord să renunțe la înțelesuri în favoarea puterii”. În opinia lui Harari, „puterea” este atrăgătoare peste orice rezistență și implică posibilitatea prelungirii vieții, „înșelarea” morții, crearea de forme noi de viață, eradicarea foametei sau a bolilor. Pe scurt, capacitatea de a deveni mari creatori, unul dintre sublimele deliruri ale speciei. Harari ne amintește felul în care roboții și inteligența artificială ne domină deja cotidianul, ajungând să ne cunoască mai bine decât ne cunoaștem noi înșine. Majoritatea serviciilor vor elimina, în timp, forța de muncă umană; omul însuși va suferi o mutație radicală sub impactul nanotehnologiilor, al neuroștiințelor și al manipulărilor genetice.
Bineînțeles că și prețul va fi pe măsură, crede autorul. Puterea cu pricina va fi, evident, foarte inegal distribuită. Lumea viitorului va fi tot a superbogaților, supertehnologizați de data aceasta, un lux, un apanaj exclusiv al celor pentru care întotdeauna există o lume paralelă. Autorul imaginează și curentul numit „dataism”, de la „date”, desigur, o religie universală care se va traduce prin credința în domnia absolută, sacrosanctă, a algoritmilor. Autorul notează că omenirea va deveni o colecție de „subsisteme biochimice” monitorizate de rețele globale care ne vor informa în fiecare secundă… cum ne simțim.
Din punctul prezent al dezvoltării sale, umanitatea nu pare să aibă repere de viață pe termen lung. Cu atât mai puțin poate fi previzibilă o evoluție. Deși este timp suficient pentru întrebări, găsirea răspunsului corect ar putea veni prea târziu. „Ce este mai de preț – inteligența sau conștiința?”, se întreabă Harari. Dacă răspunsul îl va da Google, viitorul este deja un algoritm…
Cumpără Cartea Homo Deus, de Yuval Noah Harari de la Elefant, librăria online Esteto, Libris sau Cartepedia.
Fascinanta cartea! Harari are un stil foarte simplu de a scrie, ceea ce il face sa fie inteles de majoritatea celor care il citesc. Foarte bun review.